1. Aktualności
  2. Świat

Chiny: Stabilny poziom importu

Źródło: BGŻ/Marta Skrzypczyk
Autor: Aleksandra Karpińska

Według najnowszych prognoz wartość zaimportowanych przez Chiny przetworów mleczarskich w 2011 r. osiągnie poziom 2 mld USD, tj. zbliżony do ubiegłorocznego.

Dane za cztery pierwsze miesiące br. wskazują, iż zakupy zagraniczne artykułów mlecznych sięgnęły 1 mld USD, z czego 75% stanowiło mleko w proszku. Wolumen importu pełnego mleka w proszku (PMP) zwiększył się o 57% w relacji rocznej do 232,7 tys. t, zaś odtłuszczonego (OMP) o 36% do 48,8 tys. ton. Prawie całe PMP i 2/3 OMP pochodzi z Nowej Zelandii, która z kolei w 2010 r., dzięki wzmożonym zakupom ze strony Chin, zwiększyła eksport mleka pełnego o około 16% wobec 2009 r., podczas gdy wywóz OMP i masła spadł odpowiednio o 9 i 16%.
W okresie styczeń-kwiecień br. Chiny zaimportowały także więcej serwatki - o 19% do 92 tys. t (o wartości 138 mln USD), serów - o 16% do 9 tys. t (42,6 mln USD) oraz masła - o 4% do 6,7 tys. t (30,7 mln USD). Ponadto dane USDA wskazują na wzmożony popyt ze strony Państwa Środka na laktozę i syrop laktozowy - w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. eksport tych produktów z USA do Chin zwiększył się 4-krotnie wobec analogicznego okresu ubiegłego roku do 12,3 tys. ton.
Duże zakupy przetworów mleczarskich przez Chiny sprzyjają, podobnie jak w ubiegłym roku, wysokim cenom artykułów mlecznych na rynkach światowych. Według prognoz ekspertów FAO-OECD opublikowanych w ostatnim Agricultural Outlook 2011-2020, szybkie tempo wzrostu importu mleka w proszku przez Chiny wprawdzie nieco osłabnie w kolejnych latach, niemniej nadal utrzyma się na wysokim poziomie. Wynikać to będzie przede wszystkim z czasu potrzebnego na odbudowanie zaufania konsumentów do produktów krajowych. Ponadto, pomimo stopniowej modernizacji i rozwoju chińskiego przemysłu mleczarskiego rosnące dochody oraz umacniający się yuan prawdopodobnie sprawią, iż import będzie istotnie wyższy niż w latach ubiegłych.