1. Aktualności
  2. Świat

Gouda Holland i Edam Holland uzyskały status ochrony pochodzenia

Źródło: FAMMU/FAPA
Autor: Aleksandra Karpińska

Na mocy rozporządzenia Komisji UE nr 1121/2010 i 1122/2010 słynne holenderskie sery otrzymały
status ochrony geograficznej (Chronionego Oznaczenia Geograficznego – ChOG). Dotyczy on
produktów pod nazwą Gouda Holland i Edam Holland.

Rozporządzenie nie dotyczy jednak terminów Gouda i Edam, które władze UE uznają za generyczne – wyroby takie będą nadal mogły być wytwarzane przez ich obecnych producentów poza Holandią. Szczególny charakter serów Gouda Holland i Edam Holland wynika z połączenia kilku czynników związanych z obszarem geograficznym, takich jak jakość mleka (wysoka zawartość tłuszczu i białka), aminokwasy pochodzące z β-CN(beta-kazeiny) oraz gamma-glutamylo-peptyd, powszechne prowadzenie wypasu na łąkach, użycie podpuszczki cielęcej, naturalne dojrzewanie sera jak również umiejętności rolników i producentów serów. W 2009 roku Holandia wyprodukowała 712 tys. ton serów, z których połowa podpada pod ww., chronione kategorie. Dwie trzecie wolumenu wytworzonych serów trafia na eksport.