Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Gouda Holland i Edam Holland uzyskały status ochrony pochodzenia

Źródło: FAMMU/FAPA   Dodano: 2010-12-03 14:27:22

Na mocy rozporządzenia Komisji UE nr 1121/2010 i 1122/2010 słynne holenderskie sery otrzymały
status ochrony geograficznej (Chronionego Oznaczenia Geograficznego – ChOG). Dotyczy on
produktów pod nazwą Gouda Holland i Edam Holland.

Rozporządzenie nie dotyczy jednak terminów Gouda i Edam, które władze UE uznają za generyczne – wyroby takie będą nadal mogły być wytwarzane przez ich obecnych producentów poza Holandią. Szczególny charakter serów Gouda Holland i Edam Holland wynika z połączenia kilku czynników związanych z obszarem geograficznym, takich jak jakość mleka (wysoka zawartość tłuszczu i białka), aminokwasy pochodzące z β-CN(beta-kazeiny) oraz gamma-glutamylo-peptyd, powszechne prowadzenie wypasu na łąkach, użycie podpuszczki cielęcej, naturalne dojrzewanie sera jak również umiejętności rolników i producentów serów. W 2009 roku Holandia wyprodukowała 712 tys. ton serów, z których połowa podpada pod ww., chronione kategorie. Dwie trzecie wolumenu wytworzonych serów trafia na eksport.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25