1. Aktualności
  2. Świat

Rządowy plan 50% wzrostu produkcji mleka w Irlandii

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. DairyCo
Autor: Barbara Wiercińska

Wzrost produkcji mleka o 50% do 2020 roku jest jednym z kluczowych celów określonych w wizji krajowego sektora żywności i mleczarstwa, opublikowanej przez rząd Irlandii, który uruchomił program zwany Food Harvest 2020 na początku ubiegłego lata.

Cel ten – dodatkowe 2,72 mld litrów mleka, ustalono przy założeniu zniesienia unijnych kwot mlecznych do 2015 roku, co jest świetną okazją dla irlandzkiego sektora przetworów mlecznych. Zdecydowana większość prognozowanej zwyżki powinna pochodzić z poprawy produktywności istniejących gospodarstw mlecznych przez zwiększanie obszarów trwałych użytków zielonych oraz podnoszenie wydajności mlecznej krów. Kilka tygodni po publikacji sprawozdania, druga co do wielkości spółdzielnia mleczarska w Irlandii, Lakeland Dairies przeznaczyła 20 mln EUR na zakład przetwórczy z suszarnią o mocy przerobowej 70 tys. ton mleka w proszku i 25 tys. ton masła rocznie. Rząd irlandzki zagwarantował 40% dofinansowanie dla tej fabryki, która uznawana ma być największą w Europie.