Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

UE: Spadła produkcja mleka w proszku i masła, wzrosła produktów fermentowanych i serów

Źródło: BGŻ/ Marta Skrzypczyk   Dodano: 2010-10-14 11:47:56

W okresie styczeń - lipiec br. w krajach UE-27 silnie spadła produkcja zarówno odtłuszczonego mleka w proszku jak i masła. Wzrosła natomiast produkcja produktów fermentowanych oraz serów.

Produkcja mleka w proszku spadła o 11% w relacji rocznej do 634 tys. t, w tym w tzw. nowych państwach członkowskich o prawie 26%. Produkcja masła spadła o 5% w porównaniu z poprzednim rokiem do 1,1 mln to. Coraz więcej wytwarza się natomiast produktów fermentowanych (wzrost o prawie 3% wobec 2009 r. do 4,8 mln t) i serów ogółem (wzrost o prawie 2% do 4,8 mln ton).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25