1. Aktualności
  2. Świat

Wzrost francuskiego eksportu mleczarskiego w I połowie br.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ZMB/AMi
Autor: Barbara Wiercińska
© FAMMU/FAPA

W I połowie br., mimo stabilnej w porównaniu z I półroczem ub. roku produkcji mleka, Francja
zdołała wyeksportować większe niż przed rokiem ilości produktów mleczarskich (dotyczy to także
handlu wewnątrzwspólnotowego).

Wolumen wywozu najważniejszego produktu - serów – zwiększył się stosunkowo skromnie, bo o 7%. Nastąpiła natomiast prawdziwa eksplozja wywozu OMP, którego sprzedano aż o 95% więcej niż rok wcześniej. Eksport masła zwiększył się o 13%.Nieco zmalała natomiast ilość wysłanego PMP (o 2%) i serwatki (-5%). Mimo że Francja jest tradycyjnie potężnym eksporterem netto nabiału (i żywności w ogóle), importuje również pewne ilości produktów mleczarskich. W tym kontekście uwagę zwraca znaczący, 29% wzrost przywozu masła. Zakupy pozostałych artykułów mleczarskich były na ogół mniejsze niż przed rokiem (z wyjątkiem niewielkich ilości PMP, którego przywóz wzrósł o 1/5). Import serów zmalał o 3,5%, a serwatki i OMP o 5-6%.