Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Rośnie produkcja jogurtów oraz serów świeżych i twarogów

Źródło: BGŻ/Marta Skrzypczyk   Dodano: 2010-10-01 11:08:15

© forummleczarskie.pl

Pomimo zmniejszenia poziomu skupu, dynamicznie rośnie produkcja jogurtów oraz serów świeżych i twarogów. Spada natomiast produkcja mleka i śmietany oraz serów dojrzewających.

W okresie styczeń – sierpień br. przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wytworzyły 334,5 mln l jogurtów, tj. o prawie 15% więcej niż przed rokiem (podobną dynamikę wzrostu obserwowano zresztą już w ubiegłym roku). Wzrosło również przetwórstwo surowca na sery świeże – o prawie 8% do 237 tys.ton. W ciągu ośmiu pierwszych miesięcy br .silnie obniżyła się natomiast produkcja mleka i śmietany w proszku – o prawie 20% do 85,3 tys. t oraz serów dojrzewających – o 6,5% do 174tys.ton.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25