1. Aktualności
  2. Świat

Więcej świeżego nabiału i serów, mniej mleka w proszku i masła w UE

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. KE, ZMB
Autor: Barbara Wiercińska

Według wstępnych danych za 5 miesięcy br., w Unii Europejskiej wytworzono więcej niż przed rokiem wyrobów z tzw. białego asortymentu oraz serów, a zmalała produkcja masowych towarów mleczarskich.

I tak wolumen mleka spożywczego wzrósł o 0,7% i przekroczył 14 mln ton, świeżych produktów mlecznych o 1,8% do ponad 3,7 mln ton, a śmietany o 2,3% do 987 tys. ton. Po ubiegłorocznym, pierwszym od wielu lat spadku, na początku br. potwierdziła się wzrostowa tendencja produkcji serów – wytworzono ich 3,45 mln ton, o 1,3% więcej niż rok wcześniej. Spadła ilość wytworzonych masowych produktów mleczarskich –odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) o prawie 12%, proszku pełnotłustego (PMP) o ponad 5%, a masła o 6,5%. Zmalała również – o 3% produkcja mleka skondensowanego.