1. Aktualności
  2. Świat

Nowozelandzki rynek otwarty na europejskie produkty z surowego mleka

Źródło: FlexNews
Autor: Barbara Wiercińska

John Dalli, komisarz europejski ds. zdrowia i ochrony konsumentów podał informację o decyzji rządu Nowej Zelandii dotyczącej otworzenia rynku nowozelandzkiego na europejskie produkty z surowego mleka. – Jest to rezultat działań Komisji Europejskiej oraz Krajów Członkowskich – stwierdził

Do tej pory produkty mleczne eksportowane do Nowej Zelandii musiały być pasteryzowane lub obrabiane cieplnie. W ramach umowy z UE, władze Nowej Zelandii w 2008 r. dopuszczono import sera Roquefort i niektórych gatunków serów z surowego mleka. W 2009 r. Nowa Zelandia prowadziła dalsze badania wszystkich produktów mlecznych z surowego mleka, których rezultatem jest ustanowienie zdrowotnych zasad importowych (IHS).
Nowa Zelandia to pierwszy kraj, który zaakceptował produkty z surowego mleka z Unii Europejskiej bazując na ujednoliceniu zasad między UE a Nową Zelandią.