Branża Mleczarska 100 Firm

Komunikaty prasowe

Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy: Konkurs Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie rozstrzygnięty

Źródło: KSM   Dodano: 2021-10-21 10:13:52

W dniu 18 października 2021 roku odbyło się posiedzenie Kapituły III konkursu „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”. Wyróżniono osiem podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie oraz jeden podmiot, który został wyróżniony za całokształt działalności:

1. „Za całokształt 30 – letniej działalności we wdrażaniu innowacji procesowych w mleczarstwie w Polsce i zagranicą” – Tewes Bis.  

2. „Za modernizację instalacji chłodniczej wraz z rozbudową budynku maszynowni chłodniczej w technologii glikol – Bieluch (SM)

3. „Za wdrożenie innowacyjnej linii produkcyjnej  koncentratu białek serwatkowych WPC 80 oraz laktozy spożywczej” – Polmlek w Lidzbarku Warmińskim

4. „Za wdrożenie urządzenia ProFoss  do ciągłej analizy parametrów procesowych produktów mleczarskich” – Foss Polska.

5. Rodzinie Patrona III konkursu „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”

6. „Za zastosowanie systemu GEA CowScout do zarządzania stadem bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Leszek Duszak.

7. „Za ukierunkowany odzysk ciepła z mleka po udoju  i wdrożenie systemu gospodarki gnojowicą w oborach” – Firma Montagro.

8. „Za nowoczesny komputerowy system żywienia bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Jerzy Kostrzewa.

9. „Za zastosowanie robota w systemie żywienia bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Ryszard Słupikowski.

10. „Za innowacyjny zakład produkcji proszków mleka i serwatkowych w ZPM w Mrągowie” – Mlekpol (SM).

Konkurs finansowany był z Funduszu Promocji Mleka

Komisja Superarbitrów powołana przez Zarząd Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy w składzie: Przewodniczący – prof. dr hab. Arnold Reps, Sekretarz – mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba, Członkowie: dr inż. Wojciech Derengiewicz; dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM w Olsztynie; dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie; dr hab. Agata Znamirowska, prof. UR.

Oceny prób dokonała Komisja Arbitrów w składzie:

dr inż. Aljewicz Marek, prof. UWM w Olsztynie

dr inż. Baranowska Maria

dr hab. Dąbrowska Anna

mgr inż. Grudzień Aldona

dr inż. Kiełczewska Katarzyna, prof. UWM w Olsztynie

dr inż. Adriana Łobacz

dr inż. Staniewska Katarzyna

mgr inż. Ewa Muszalska

mgr inż. Iwona Serocka

dr inż. Marek Szołtysik

dr inż. Żulewska Justyna, prof. UWM w Olsztynie

Patronem XXVI Krajowej Oceny Serów i Twarogów jest dr inż. Aleksander Kubiak.

Doktor inżynier, prodziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM (rozpoczął kadencję w 2016 r.), wieloletni nauczyciel akademicki, ekspert w zakresie techniki procesowej i inżynierii produktu. Był absolwentem Politechniki Warszawskiej. Wiele lat pracował na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Pochodził z Beskidu Żywieckiego.

Doktorat uzyskał w 1991 roku. W latach 2006-2008 przebywał w Europejskim Centrum Badawczym w Instytucie Referencyjnych Materiałów i Pomiarów IRMM w Geel (Belgia). Zajmował się tam badaniami możliwości wykorzystania technologii elektronicznego nosa do szybkiej oceny produktów spożywczych. Jego zainteresowania naukowe ukierunkowane były na bezpieczeństwo i jakość żywności, sieci neuronowe i ich aplikacje w ocenie jakości i kontroli produktów spożywczych, wykorzystanie elektronicznego nosa czy komputerowej analizy obrazu.

Współtwórca specjalności Food Engineering, której absolwenci otrzymują dwa dyplomy: ukończenia studiów magisterskich Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Offenburgu. Otrzymał tytuł wydziałowego Belfra Roku. Społeczność akademicka UWM ceniła jego bezinteresowną życzliwość wobec świata i ludzi. Zmarł 19 września 2018 r.

Komisja Superarbitrów przyznała medale z popiersiem Patrona za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.

Laureaci:

Grupa I Sery holenderskie.

Łowicz (OSM) Ser Gouda 48% wędzona plastry

Myszków Ser Gouda wędzony

 

Grupa IV Sery pleśniowe: Lazur (SZGPR) – Zestaw Serów- Błękitny, Złocisty, Turkusowy, Srebrzysty

 

Grupa V Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące

Spomlek (SM) Bursztyn Szefa

Włoszczowa (OSM) Ser Czarna Perła porcje 150 g

Prawdziwe Jedzenie Ser Prezesa owczy i Ser Prezesa krowi

 

Grupa VI Sery pozostałe ( w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone).

Nowy Sącz Bryndza Sądecka (50% sera owczego)

Grodzisk Mazowiecki (OSM) Zestaw Serów Mozzarella

Krasnystaw Ser Haluni

 

Grupa VII Twarogi produkowane metodą tradycyjną.

Cuiavia (OSM) Twaróg Półtłusty Trzykrotnie Mielony

Łowicz (OSM) Ser Twarogowy Krajanka

Jogo (ŁSM) zestaw twarogów produkowanych metodą tradycyjną: Twarożek Wiejski ze Szczypiorkiem 200 g i Twaróg Półtłusty Krajanka

Końskie (OSM) Twaróg Półtłusty 250 g

Piaski (OSM) zestaw twarogów produkowanych metodą tradycyjną: Twaróg Piasecki Śmietankowy i Twaróg Piasecki Półtłusty Krajanka

Strzałkowo (SMU) Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa

Głuchów (OSM) Twaróg Półtłusty

Września (SM) Gzik Wrzesiński

 

Grupa VIII Twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych: Włoszczowa (OSM) Twaróg Na Sernik Wiaderko 1 kg

 

Grupa X Serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji.

Wart-Milk (OSM) Twaróg Sernikowy Mu!

Bieluch (SM) Serek Bieluch Naturalny Lekki

Mlekpol (SM) Serek Homogenizowany waniliowy Rolmlecz

Wieluń (SDM) Mój Ulubiony Twarożek Kanapkowo-Sernikowy

 

Grupa XI Sery topione: Sertop Ser Topiony Cheddar plastry 130 g

 

Grupa XII Mleczne nowości rynkowe – XV edycja konkursu „Produkt Mleczny Roku 2021”. Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2021" otrzymała mleczarnia Łowicz (OSM) za Serek Mascarpone Mix 250 g.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij