Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności

Badania: Tłuszcz mleczny korzystny dla zdrowia

Źródło: sciencedaily, radiozet.pl   Dodano: 2021-09-29 11:13:20

© forum mleczarskie

Nowe badania przytaczają portale sciencedaily oraz radiozet.pl. Osoby z wyższym spożyciem tłuszczu mlecznego – mierzonym poziomem kwasów tłuszczowych we krwi – miały niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu do osób o niskim spożyciu. Wyższe spożycie tłuszczu mlecznego nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu – mówią badacze.

Międzynarodowa współpraca między naukowcami ze Szwecji, USA i Australii oceniła spożycie tłuszczu mlecznego u 4150 szwedzkich 60-latków, mierząc poziom we krwi określonego kwasu tłuszczowego, który znajduje się głównie w produktach mlecznych i dlatego może być stosowany do odzwierciedlenia spożycia tłuszczu mlecznego. Dr Matti Marklund z The George Institute for Global Health, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Uppsala University powiedział, że wraz ze wzrostem spożycia nabiału na całym świecie potrzebne jest lepsze zrozumienie wpływu na zdrowie.

– Wiele badań polegało na tym, że ludzie rejestrowali ilości i rodzaje spożywanych produktów mlecznych, ale jest to szczególnie trudne, biorąc pod uwagę, że nabiał jest powszechnie stosowany w różnych produktach spożywczych. Zamiast tego zmierzyliśmy poziom niektórych kwasów tłuszczowych we krwi lub bloków budulcowych tłuszczu, co daje bardziej obiektywną miarę spożycia tłuszczu mlecznego, która nie opiera się na pamięci ani jakości baz danych o żywności. Odkryliśmy, że osoby z najwyższymi poziomami faktycznie miały najniższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Relacje te są bardzo interesujące, ale potrzebujemy dalszych badań, aby lepiej zrozumieć pełny wpływ tłuszczów mlecznych i produktów mlecznych na zdrowie.

Spożycie nabiału i produktów mlecznych w Szwecji należy do najwyższych na świecie.

Poddani badaniu szwedzcy 60-latkowie byli obserwowani średnio przez 16 lat, aby zobaczyć, ilu z nich miało zawały serca, udary i inne poważne zaburzenia krążenia, a ilu zmarło z jakiejkolwiek przyczyny w tym czasie.

Po statystycznym dostosowaniu do innych znanych czynników ryzyka, w tym takich czynników jak wiek, dochód, styl życia, nawyki żywieniowe i inne choroby, ryzyko chorób serca było najniższe dla osób z wysokim poziomem kwasów tłuszczowych (odzwierciedlającym wysokie spożycie tłuszczów mlecznych). Osoby z najwyższymi poziomami nie miały zwiększonego ryzyka zgonu ze wszystkich przyczyn.

Połączenie tych wyników z 17 innymi badaniami z udziałem łącznie prawie 43 000 osób z USA, Danii i Wielkiej Brytanii potwierdziło te wyniki w innych populacjach.

– Podczas gdy na wyniki mogą częściowo wpływać czynniki inne niż tłuszcz mleczny, nasze badanie nie sugeruje żadnej szkodliwości tłuszczu mlecznego jako takiej – powiedział dr Marklund.

Główna autorka, dr Kathy Trieu z The George Institute for Global Health, powiedziała, że spożywanie niektórych produktów mlecznych, zwłaszcza produktów fermentowanych, było wcześniej związane z korzyściami dla serca.

– Coraz więcej dowodów sugeruje, że wpływ na zdrowie produktów mlecznych może być bardziej zależny od rodzaju nabiału jak ser, jogurt, mleko i masło niż od zawartości tłuszczu, co wzbudziło wątpliwości, czy unikanie tłuszczów mlecznych ogólnie jest korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego – powiedziała dr Kathy Trieu. – Nasze badanie sugeruje, że ograniczenie tłuszczu mlecznego lub całkowite unikanie nabiału może nie być najlepszym wyborem dla zdrowia serca.

– Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż produkty mleczne mogą być bogate w tłuszcze nasycone, są również bogate w wiele innych składników odżywczych i mogą być częścią zdrowej diety. Jednak inne tłuszcze, takie jak te znajdujące się w owocach morza, orzechach i nietropikalnych olejach roślinnych, mogą mieć większe korzyści zdrowotne niż tłuszcze mleczne – dodała dr Trieu.

Ródło badaia: Kathy Trieu, Saiuj Bhat, Zhaoli Dai, Karin Leander, Bruna Gigante, Frank Qian, Andres V. Ardisson Korat, Qi Sun, Xiong-Fei Pan, Federica Laguzzi, Tommy Cederholm, Ulf de Faire, Mai-Lis Hellénius, Jason H. Y. Wu, Ulf Risérus, Matti Marklund. Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis. PLOS Medicine, 2021; 18 (9): e1003763 DOI: 10.1371/journal.pmed.1003763

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij