1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Polmlek: Kategoria napojów ryżowych, owsianych, z orzechów wzrosła w 2020 r. na świecie o 3,7%

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© grupa polmlek

– Obserwując trendy na światowych rynkach widzimy, że nie słabnie zainteresowanie wegańskim sposobem odżywiania – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek. – Obecnie coraz częściej decyzje zakupowe podejmowane są przez pokolenie, które z pełną świadomością sięga po produkty spełniające ich wymagania nie tylko jakościowe, smakowe, odżywcze, ale również światopoglądowe i etyczne. Ochrona środowiska, zdrowie, dobrostan zwierząt, różnorodność biologiczna, to wartości, które coraz częściej rozpatrywane są w kontekście żywności właśnie. Systemy żywnościowe są niestety nadal jednym z głównych czynników napędzających zmiany klimatu i degradację środowiska. Stąd coraz częstsze decyzje konsumentów, którzy odchodzą od doskonale znanych, mainstreamowych produktów i wybierają alternatywne, niszowe, ale równie smaczne.

– Możemy mówić o dwóch kierunkach pozytywnych dla środowiska działań konsumenckich – wybór produktów nabiałowych produkowanych z ekologicznego mleka, lub wybór napojów alternatywnych, doskonale zastępujących mleko, a pozyskiwanych z roślin.

Według GlobalData w 2020 r. zostało wyprodukowanych 8,7 mld litrów napojów ryżowych, owsianych, z różnego rodzaju orzechów i ta kategoria wzrośnie do 2023 r. o 3,7%. Napoje sojowe, gdzie produkcja sięga 17,4 mld litrów, mogą odnotować symboliczny spadek na poziomie 0,1%. Natomiast bardzo dynamicznie rośnie kategoria roślinnych zamienników śmietany, której produkcja w 2020 r. wyniosła 4,1 mld litrów, a do 2023 r. przewidywany jest wzrost o 3,9% – analizuje nasza rozmówczyni.

– W ofercie Grupy Polmlek mamy aż 6 wariantów napojów alternatywnych, w tym dwa smakowe – czekoladowy i waniliowy na bazie soi, oraz owsiany, ryżowy i sojowy bez dodatku cukru. Nasze desery Nutri Vege na bazie miazgi kokosowej o smaku naturalnego jogurtu doskonale zastąpią tradycyjną śmietanę. Natomiast dla osób, którym nie jest obojętny stan środowiska, ale nie rezygnują z nabiału, polecamy serię naszych ekologicznych produktów z unijnym certyfikatem rolnictwa ekologicznego – wylicza Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu Grupy Polmlek.

Ostatnie wiadomości o firmie