1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Rynek śmietany jest stabilny, a pandemia wpłynęła nań tylko nieznacznie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– Śmietana to podstawowy produkt w każdej lodówce przez wzgląd na szeroki wachlarz zastosowań – do dań na słodko, słono, jako dodatek i zaprawa do wielu potraw – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Zainteresowanie i popyt na ten produkt nie słabną, chociaż w kulminacyjnym punkcie pandemii zauważyliśmy przepływ niewielkiej ilości kontrahentów w stronę śmietanek UHT, które zakładamy, że cieszyły się popularnością przez wzgląd na wydłużony termin spożycia.

– Niemniej jednak śmietany ukwaszone mają stałą rzeszę fanów, cenione są za smak, gęstość oraz czystą, dwuskładnikową recepturę. Prosty skład, czyli bez dodatku emulgatorów i zagęstników cechuje łowickie śmietany. Dostępne w dwóch formatach opakowania – kubku 200 g i 400 g – podsumowuje Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie