1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Twarogi notują znaczącą tendencję wzrostową w okresach świątecznych i podczas dłuższych weekendów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– Twarogi private label pojawiające się w szerokiej i dużej dystrybucji dominują w opakowaniach – klinek, kostka, kubek, przez wzgląd na wytrzymałość opakowania, co jest bardzo ważne ze względów transportowych i logistycznych – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Delikatniejsze opakowania typu pergamin, czy zmiennowagowa tacka stosowane są w sklepach niskopowierzchniowych, czy producenckich sklepach firmowych, gdzie klient może zakupić konkretną, interesującą go ilość produktu.

– Oferta serów twarogowych Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu jest bardzo bogata ze względu na formę pakowania i zawartość tłuszczu. W naszej ofercie znajdują się sery chude, półtłuste i tłuste. Zdecydowanie najczęściej konsumenci wybierają twarogi półtłuste – ze względu na idealny kompromis między pełnią smaku, a kalorycznością produktu. Półtłuste twarogi z Łowicza, niezależnie od rodzaju opakowania otrzymały znak krajowego systemu jakości żywności „Jakość Tradycja”, którego celem jest wyróżnianie tradycyjnych produktów żywnościowych wysokiej jakości. W naszej ofercie znajdują się twarogi pakowane w formie: 200 g kostki, 250 g klinka, 500 g batonu, ok. 600 g krajanki. Posiadamy również w sprzedaży: 200 g twarożek domowy w kubku oraz Sernik Łowicki w wiaderku 1 kg – wymienia Prezes Iwona Grzybowska.

– Nasze twarogi charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, naturalnym i pełnym aromatu, bogate w wysokowartościowe składniki odżywcze, stanowią źródło białka i wapnia. Niezastąpione do domowych wypieków, jako nadzienie do pierogów, czy naleśników. Znajdują zastosowanie w każdej kuchni.

– Największą popularnością z naszej oferty cieszą się twarogi w formie klinka 250 g, ze względu na gramaturę przystępną do zwielokrotnienia i zastosowania w wypiekach. Sernik łowicki w wiaderku 1 kg jest wyborem przy szybkich sernikach i jako dodatek do naleśników przez wzgląd na recepturę prawie gotowej masy do wypieków – wystarczy do niej dodać jaja. Pozwala to na oszczędność czasu i pomaga mniej doświadczonym gospodyniom w wypieku domowego ciasta. Nieodzowną przekąską na słodko i na słono jest Twarożek Domowy w wygodnym opakowaniu 200 g, który wpisał się w codzienne menu przeciętnego Polaka. Kategoria twarogów i twarożków utrzymuje się na dobrym poziomie, ze znacznymi tendencjami wzrostowymi w okresach świątecznych i dłuższych weekendach. Jest to kategoria doceniana w kuchniach, w gastronomii, bo bazuje na nim mnóstwo słodkich wypieków – dodaje nasza Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie