Niemcy: Meggle przejmuje w Bawarii
Mleczarnia Meggle poinformowała o przejęciu firmy serowej Stegmann Emmentaler Käsereien z siedzibą w Kempten. Pozwoli to firmie Meggle umocnić pozycję w segmencie serów.
– Łączą się dwie bawarskie firmy, które od dziesięcioleci odnoszą sukcesy. Połączymy nasze kompetencje, dokonamy inwestycji i wykorzystamy ogromny potencjał. Nasza wspólna mentalność i bliskość kulturowa są decydującą zaletą, podobnie jak historyczne powiązanie Meggle z serem wyjaśnia Matthias Oettel, Dyrektor Generalny Grupy Meggle.
Käserei Stegmann uzyskuje roczną sprzedaż na poziomie 120 mln euro. Firma była dotąd częścią Grupy Sodiaal. Mleczarnia posiada dwa zakłady w Kempten i Altusried zatrudnionych jest około 200 osób. Przejęcie wymaga zgody organów antymonopolowych.