Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności

OptiFlow: Bezpieczeństwo w produkcji nabiału to wybór odpowiedniego zaworu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2021-03-25 08:14:09

© optiflow

– Zakłady produkcyjne coraz częściej poświęcają dużo uwagi wyborowi odpowiedniego rozwiązania zaworów – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Jakub Stobiecki, Dyrektor Handlowy w OptiFlow. – Podstawowym kryterium jest wysoki poziom bezpieczeństwa produktu. Oprócz podstawowych wymagań w postaci zapewnienia odpowiednich certyfikatów poświadczających poziom higieniczności, coraz częściej są zainteresowani dokładnymi rozwiązaniami technicznymi, budową i funkcjonalnością. Często pytają, jak zachowa się dany zawór w przypadku sytuacji awaryjnej. Szczególnie ważne jest to w miejscach, gdzie niezbędne jest bezpieczne oddzielenie dwóch procesów, a więc typowej aplikacji dla zaworów mixproof. Przykładem występującej sytuacji awaryjnej jest wzrost ciśnienia, który może spowodować niekontrolowane podbicie grzybka i zmieszanie dwóch produktów lub też uniemożliwić otwarcie zaworu i dalsze prowadzenie procesu. Zawory Bardiani w takim wypadku zawsze wyposażone są w balansery górny oraz dolny, które powodują równoważenie sił działających na grzybek zaworu i zapewniają jego stabilność oraz możliwość kontynuowania pracy.

– Kolejne zagadnienie, na które zwracają uwagę użytkownicy, to sposób domywania przestrzeni pomiędzy dolnym i górnym korpusem zaworu. Jeżeli zależy im, aby w należyty sposób domywać tę przestrzeń, zawór musi być wyposażony w niezależne unoszenie górnego i dolnego grzybka, które pozwala na przepłukiwanie komory wyciekowej w trakcie prowadzenia normalnego procesu. Innym aspektem, na który skarżą się użytkownicy, jest wyciek produktu w momencie przełączania stanu zaworu. W celu uniknięcia tego zjawiska firma Bardiani stosuje grzybki, które przełączają się w cyklu dwustopniowym. W pierwszej fazie domykana jest komora wyciekowa, a dopiero następnym ruchem jest podniesienie grzybka i otwarcie drogi w zaworze – dodaje nasz rozmówca.

– Kolejna grupa użytkowników zwraca także uwagę na elementy konstrukcyjne, które w trakcie pracy wysuwają się z wewnętrznej konstrukcji zaworu (np. trzpień zaworu grzybkowego) i mają kontakt z otoczeniem. Powoduje to zagrożenie przedostania się drobnoustrojów do produktu. W celu wyeliminowania tego Bardiani stosuje dodatkową membranę na trzpieniu lub barierę parową. Poza kwestiami funkcjonalnymi użytkownicy coraz bardziej świadomie patrzą na solidność wykonania wszystkich typów zaworów. Grubość ścianek i ilość spoin, to są parametry, które pozwalają im ocenić czy zawór wytrzyma odpowiednio wysokie ciśnienie tak, aby było ono zgodne z wytrzymałością instalacji. Jest to ważne dla użytkowników nawet jeżeli w trakcie normalnego prowadzenia procesu ciśnienie jest dużo niższe, ponieważ wpływa na bezpieczeństwo układu w sytuacjach awaryjnych – opowiada Jakub Stobiecki.

– Wiele osób z działu utrzymania ruchu zastanawia się nad poziomem trudności przeprowadzenia serwisów. W celu ułatwienia funkcjonowania tym działom firma Bardiani stosuje konstrukcje zaworów, które nie wymagają żadnych specjalnych narzędzi oraz ogranicza ilość materiałów eksploatacyjnych tak, aby serwis był prosty i szybki do wykonania. Coraz więcej zakładów mleczarskich w Polsce decyduje się rozpocząć współpracę z firmą Bardiani, która charakteryzuje się indywidualnym podejściem do każdego klienta. Praktycznie każdy zakład, który rozpoczął współpracę i korzysta z zaworów Bardiani zdecydował się na jej dalsze rozwijanie. Nasze zawory można znaleźć zarówno na standardowych liniach produkcyjnych, jak i tych aseptycznych – dodaje nasz rozmówca.

– Typoszereg zaworów Bardiani pozwala na ich użycie przy produkcji mleka, jak również jogurtów, napojów fermentowanych, serów i twarogów. Kiedy spojrzymy na listę referencyjną znajdziemy na niej największych globalnych graczy takich jak: Arla Foods, Danone, FrieslandCampina, Lactalis, Nestlé etc. oraz rodzime mleczarnie: Agrocomex, Bakoma, Laktopol, Latteria Tinis, Jagr, OSM Siedlce, Polmlek etc. Widząc jak duże jest zainteresowanie naszymi zaworami, jesteśmy pewni, że lista zadowolonych klientów będzie coraz dłuższa – wskazuje Jakub Stobiecki.

– Bardiani jest firmą, która w produkcji zaworów ma 40 lat doświadczenia. Na przestrzeni tych lat wprowadziła wiele innowacyjnych rozwiązań, które są stosowane do dzisiaj. Misją firmy jest podążanie za wymaganiami swoich klientów i dopasowywanie swoich rozwiązań do potrzeb rynku. Inżynierowie z OptiFlow oraz z fabryki Bardiani gotowi są do podjęcia dyskusji na temat najróżniejszych niestandardowych wymagań aplikacji i konstrukcji zaworów. Powodem, dla których użytkownicy decydują się na zawory Bardiani jest ich wysoka jakość poparta wieloma szczegółowymi wykonaniami. Każdy pojedynczy korpus zaworu wykonany jest z jednego kawałka stali metodą obróbki skrawania. Powierzchnia każdego zaworu jest polerowana i sprawdzana przez dział kontroli jakości. Dobór zaworów jest weryfikowany przez doświadczony zespół inżynierów. Globalny zasięg firmy Bardiani powoduje, że posiada ona w Polsce lokalny magazyn zaworów, części oraz wykwalifikowany serwis gotowy służyć pomocą w najmniej spodziewanym momencie – podsumowuje Jakub Stobiecki, Dyrektor Handlowy w OptiFlow.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij