1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Masło rośnie jako kategoria. Niespodzianką jest wynik masła bez laktozy

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– Konsumpcja masła utrzymuje stałą tendencję wzrostową i w ubiegłym roku wzrosła o około 6% – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – W ofercie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu posiadamy masło ekstra 82% tłuszczu w klasycznej kostce 200 g oraz w kubku o tej samej pojemności. Posiadamy również wersję bezlaktozową masła ekstra w formie kostki 200 g. Największą popularnością cieszy się tradycyjne masło typu ekstra w kostce 200 g. Miłym zaskoczeniem w 2020 roku była dla nas wersja bez laktozy, która zanotowała bardzo wysoki skok sprzedażowy. Z naszych obserwacji wynika, że najważniejszymi czynnikami wpływającymi na popularność tego produktu jest marka, smak i oczywiście cena. Ostatni wspomniany parametr stał się warunkiem bardzo istotnym dla konsumentów, widzimy zaciętą walkę konkurentów w tym aspekcie.

– Masło cieszy się niesłabnącą popularnością i oczywiście ma bardzo duży potencjał na dalszy rozwój. Bez niego nie obejdzie się kanapka na śniadanie, do szkoły czy do pracy, stanowi dodatek do wypieków, podsmażania, czy odgrzewania dań. Do sprzedaży wprowadziliśmy Osełkę pod marką Bez Deka Mleka, aby zaspokoić oczekiwania wegańskiej grupy konsumentów. Dodatkowo nasze masło łowickie posiada oznaczenie Jakość Tradycja, które jest uznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowym systemem jakości żywności. Do systemu przyjmowane są jedynie produkty wysokiej jakości, wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość lub recepturę. Przed otrzymaniem znaku jest to szczegółowo sprawdzane i kontrolowane. Najważniejszym warunkiem uzyskania znaku jest minimum 50-letnia tradycja wytwarzania produktu – podkreśla Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie