1. Aktualności
  2. Polska

bioMérieux Polska: Jednym z największych wyzwań w procesie produkcji nie jest wykrycie mikroorganizmów, ale wcześniejsze określenie ryzyka i dróg transmisji

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© biomerieux

– Obecnie każdy producent żywności powinien zdawać sobie sprawę, że zachowanie bezpieczeństwa produktu, jest jednym z najważniejszych celów jego firmy – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Artur Gąsior, Zarządzający Grupą Produktów Przemysłowych – Europa Wschodnia w bioMérieux Polska. – Informacje o wszelkiego rodzaju zakażeniach czy zanieczyszczeniach żywności są bardzo szybko nagłaśniane i rozpowszechniane, bowiem skażone produkty żywnościowe mogą stanowić bezpośrednie zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów. Ma to również ogromne znaczenie dla funkcjonowania całej firmy, ponieważ w krótkim czasie może stać się przyczyną znacznych strat wizerunkowych, a w konsekwencji także finansowych.

– Firma bioMérieux od lat współpracuje z największymi na świecie producentami żywności. Dzięki wprowadzaniu na rynek nowoczesnych i specjalistycznych rozwiązań każdego dnia jesteśmy gotowi pomagać różnym producentom w zachowaniu najlepszej jakości ich wyrobów. Każdy zakład produkcyjny jest inny i ma także inne potrzeby, z tego względu zespół specjalistów bioMérieux nie tylko wdraża najróżniejsze rozwiązania, ale doradza Państwu w doborze odpowiedniej metody (klasycznej lub alternatywnej). Ponadto nasi specjaliści mogą pomóc w określeniu liczby prób, które powinny być badane, w jaki sposób je badać oraz skąd je pobierać – wskazuje Artur Gąsior.

– W ofercie firmy bioMérieux dostępny jest m.in. aparat Tempo, wykorzystywany do określania wskaźników jakości, który może precyzyjnie określić ogólną liczbę drobnoustrojów, liczbę drożdży i pleśni, liczbę Enterobacteriacae czy innych mikroorganizmów. Aparat ten automatyzuje cały proces dzięki czemu wyniki uzyskuje się już po 24 godzinach i nie ma potrzeby ich potwierdzania czy interpretowania. Jest to szczególnie istotne w obecnych czasach, kiedy zauważamy problemy z dostępem do wykwalifikowanej kadry czy koniecznością pracy zmianowej. Jednak aparat Tempo jest tylko jednym z wielu aparatów dostępnych dla przemysłu mleczarskiego – dodaje nasz rozmówca.

– W zależności od potrzeb firma bioMérieux może zaproponować rozwiązania do wykrywania patogenów (np. aparat Vidas czy RT-PCR Gene-Up) lub cytometry przepływowe typu D-Count wykorzystywane do kontroli jakościowej produktów. Jednakże jednym z największych wyzwań w obecnym czasie nie jest wykrycie mikroorganizmów, ale wcześniejsze oszacowanie ryzyka i określenie, jakie były drogi ich transmisji. Dzięki temu możliwe jest przeprowadzenie skutecznych działań korygujących i zapobieganie wystąpieniu potencjalnego zanieczyszczenia żywności. Wdrażając zaproponowane rozwiązania do pracy rutynowej mogą Państwo znacznie poprawić bezpieczeństwo produktu, a tym samym lepiej chronić konsumentów oraz markę firmy – podsumowuje Artur Gąsior, Zarządzający Grupą Produktów Przemysłowych – Europa Wschodnia w bioMérieux Polska.