1. Aktualności
  2. Polska

Po ponad 4 latach starań podpisano protokół uzgodnieniowy dotyczący eksportu permeatu serwatkowego z Polski do Chin

Źródło: Polska Izba Mleka
Autor: Janusz Górski

W dniu 5 lutego br. podpisano dwa ważne dokumenty dotyczące możliwości eksportu polskich produktów na rynek chiński. Dokumenty zostały podpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorza Pudę oraz Ministra Ni Yuefeng z Chińskiej Republiki Ludowej. Dokumenty dotyczyły możliwości eksportu mąki oraz produktów mlecznych przeznaczonych na pasze.

Podpisanie bilateralnego protokołu stanowi ważny krok w otwarciu rynku chińskiego dla tych produktów. Polscy producenci mlecznych produktów z przeznaczeniem na pasze od dawna zabiegali o taką możliwość. Również Polska Izba Mleka była od początku czynnie zaangażowana w prace nad podpisaniem porozumienia. Rynek chiński jest niezwykle istotnym kierunkiem eksportowym polskich wyrobów mlecznych. Możliwość rozszerzenia asortymentu o produkty przeznaczone na pasze dadzą polskim przedsiębiorcom szansę na możliwość zwiększenie listy odbiorców w Chinach.

Strona polska liczy na jak najszybsze zakończenie procedury otwierającej rynek Państwa Środka dla polskich producentów pasz pochodzenia mlecznego.

– Jest to niezwykle ważny moment i bez wątpienia wielki sukces Ministra Grzegorza Pudy – mówi Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka. – Na podpisanie tego dokumentu czekaliśmy bardzo długo. Widać, że starania dyplomatyczne ze strony polskiego Ministra, w tym też i udział nowej Radcy Rolnej w Chinach przyniosły nowe dobre światło na relacje handlowe. Czekamy teraz na sfinalizowanie ostatnich dokumentów, by móc rozpocząć eksport. Mam nadzieję, że stanie się to lada moment i 11 naszych firm będzie mogło rozpocząć eksport permeatu serwatkowego do Chin.