1. Aktualności
  2. Świat

Skuteczne przeciwdziałania Włoch i Hiszpanii w sprawie podrabiania oryginalnej mozzarelli

Źródło: efa, hef 16335
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Władze hiszpańskie i włoskie rozpoczęły działania wobec producenta mozzarelli Bufala de L'Empordà sprzedawanej w Barcelonie i Katalonii jako mozzarella w „100% z mleka bawolego”. Zarzucają mu oszustwa związane ze zdrowiem publicznym, żywnością i wprowadzaniem w błąd poprzez działania reklamowe. Oszustwo hiszpańskiej mleczarni polegało na dolewaniu mleka krowiego do mleka bawolego w ilości od 9,35% do 22,10%. Skargę złożyło włoskie konsorcjum ochrony mozzarelli z mleka bawolego Kampania DOP w październiku 2018 r Działania podjęte przez Centralny Inspektorat ds. Jakości i Zwalczania Nadużyć w Ministerstwie Polityki Rolnej (ICQRF) Włoch kończą się sukcesem dla producentów z Półwyspu Apenińskiego. Przełomem były nowe testy przeprowadzone przez hiszpańskie laboratorium Merieux Nutrisciences – Silliker Iberica, które po raz kolejny poświadczyło obecność mleka krowiego w kolejnych kontrolowanych próbkach produktu hiszpańskiego.

W ostatnich dniach doszło również do interwencji władz hiszpańskich, w szczególności śledczych z Seprona (Servicio de Protección de la Naturaleza) wobec mleczarni Palau-Saverdera, z katalońskiej gminy w prowincji Girona. 

Konsorcjum w ramach monitoringu rynków zagranicznych już latem 2018 r. przeprowadziło pierwsze testy katalońskiego produktu, wykrywając obecność mleka krowiego. Analizy we Włoszech zostały przeprowadzone najpierw przez prywatne laboratorium, a następnie przez Istituto Zooprofilattico z Mezzogiorno z siedzibą w Portici, które potwierdziło anomalie. Aby przeciwdziałać nieuczciwym praktykom do ministerstwa wysłano komunikat z prośbą o interwencję za pośrednictwem ICQRF. Ministerstwo Polityki Rolnej zgłosiło sprawę na platformie Europejskiej Sieci ds. Fałszowania Żywności, aby ostrzec władze hiszpańskie o ochronie konsumentów iberyjskich i dobrego imienia autentycznej „bawolej mozzarelli”.