1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Polmlek: Większe pojemności są popularniejsze

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© grupa polmlek

– Jogurt typu greckiego marki Polmlek stosunkowo niedawno miał premierę na naszym rynku. Zdecydowaliśmy się na duży kubek o pojemności 330 g, ponieważ to właśnie większe pojemności w tej kategorii jogurtów są najpopularniejsze – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu w Grupie Polmlek. – Jogurt typu greckiego ma wyższą zawartość tłuszczu (do 10%), oraz wyższą zawartość białka – wynika to z procesu produkcyjnego, który polega na odsączeniu części serwatki z jogurtu naturalnego po zakończeniu procesu koagulacji. Zawartość wapnia i witamin z grupy B znajduje się na zbliżonym poziomie do jogurtu naturalnego. Natomiast zwiększona ilość tłuszczu zwiększa zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli witamin A i D w produkcie.

– Warto pamiętać, że witaminy te wspomagają przyswajanie wapnia i należy zapewnić ich odpowiednią ilość w diecie. Dzięki obecności żywych mikroorganizmów probiotycznych mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka i mikroflorę bakteryjną zasiedlającą układ pokarmowy. Jogurt typu greckiego to również doskonałe źródło wapnia. Gęsta konsystencja pozwala na rozmaite zastosowania – może zastąpić jogurt naturalny, jako baza do sosów i dipów, idealny do potraw z kuchni śródziemnomorskiej, a nawet jako podstawa do wypieku puszystego i lekkiego sernika. Aktualnie ofertę rozszerzamy o wariant lekki – Jogurt typu greckiego o zawartości 3,5% tłuszczu – dodaje Joanna Kołodyńska.

Ostatnie wiadomości o firmie