1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Pandemia zwiększyła popyt na sery konfekcjonowane

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– Sery typu holenderskiego, czyli znane wszystkim Gouda i Edamski, cieszą się niesłabnącą popularnością. Są znane od pokoleń oraz doceniane przez dużych i małych za smak i konsystencję. Pandemia nie spowodowała spowolnienia ani zahamowania popytu oraz podaży na sery dojrzewające – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).

 

– Sery są nadal niezastąpione przy śniadaniu na kanapce, w tostach czy na pizzy. Zmieniły się predyspozycje co do formy pakowania i gramatury. Zauważyliśmy wzrost zainteresowania serami konfekcjonowanymi, w plastrach i porcjach o większej gramaturze. Zakup sera w tej formie stał się popularnym sposobem zabezpieczenia domowych zapasów i gwarancji przedłużenia jej trwałości, co w dobie otaczającej nas pandemii stało się dla konsumentów bardzo istotne.

– Sery są źródłem wapnia, bogate w minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, jak również w witaminy z grupy B, B12, D i E, a także wit. A. Bez wątpienia najbardziej rozpoznawalny i najchętniej kupowany jest ser Gouda. Jest serem półtwardym, o pełnym bukiecie smaku – podsumowuje Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie