Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności

Łowicz (OSM): Konsumpcja masła utrzymuje stałą tendencję wzrostową

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-12-11 16:27:55

© łowicz (osm)

– W ofercie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu posiadamy Masło ekstra 82% tłuszczu w klasycznej kostce 200 g oraz w kubku o tej samej pojemności – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Posiadamy również wersję bezlaktozową masła ekstra w formie kostki 200 g. Konsumpcja masła utrzymuje stałą tendencję wzrostową, obecnie jest to około 4%, w ujęciu rok do roku.

– Największą popularnością cieszy się tradycyjne masło typu ekstra w kostce 200 g. W 2020 r. odnotowało ono największy udział ilościowy w sprzedaży spośród wszystkich indeksów marki Łowicz. Z naszych obserwacji wynika, że najważniejszymi czynnikami wpływającymi na popularność tego produktu są marka i cena – wskazuje Prezes mleczarni.

– Nasze masło łowickie posiada oznaczenie Jakość Tradycja, które jest uznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowym systemem jakości żywności. Do systemu przyjmowane są jedynie produkty wysokiej jakości, wynikające z ich tradycyjnego charakteru, mające szczególną jakość lub recepturę, przed otrzymaniem znaku jest to szczegółowo sprawdzane i kontrolowane. Najważniejszym warunkiem uzyskania znaku jest minimum 50-letnia tradycja wytwarzania produktu – dodaje Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij