1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Konsumpcja masła utrzymuje stałą tendencję wzrostową

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– W ofercie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu posiadamy Masło ekstra 82% tłuszczu w klasycznej kostce 200 g oraz w kubku o tej samej pojemności – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Posiadamy również wersję bezlaktozową masła ekstra w formie kostki 200 g. Konsumpcja masła utrzymuje stałą tendencję wzrostową, obecnie jest to około 4%, w ujęciu rok do roku.

– Największą popularnością cieszy się tradycyjne masło typu ekstra w kostce 200 g. W 2020 r. odnotowało ono największy udział ilościowy w sprzedaży spośród wszystkich indeksów marki Łowicz. Z naszych obserwacji wynika, że najważniejszymi czynnikami wpływającymi na popularność tego produktu są marka i cena – wskazuje Prezes mleczarni.

– Nasze masło łowickie posiada oznaczenie Jakość Tradycja, które jest uznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowym systemem jakości żywności. Do systemu przyjmowane są jedynie produkty wysokiej jakości, wynikające z ich tradycyjnego charakteru, mające szczególną jakość lub recepturę, przed otrzymaniem znaku jest to szczegółowo sprawdzane i kontrolowane. Najważniejszym warunkiem uzyskania znaku jest minimum 50-letnia tradycja wytwarzania produktu – dodaje Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).