1. Aktualności
  2. Świat

FrieslandCampina dalej pozbywa się nadwyżek w potencjale produkcyjnym

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© frieslandcampina

Niderlandzki gigant mleczarski dalej tnie swoje nadwyżki potencjału produckyjnego. Po decyzji zakończenia produkcji proszków w Dronrijp i Gerkesklooster (pisaliśmy o tym tutaj), spółdzielnia ogłosiła plan zamknięcia części aktywności w zakładzie Yoko Cheese w Genk.

Działania Holendrów są oparte na koncepcji cięcia niewykorzystanych mocy w zakresie konfekcjonowania i pakowania serów. Ma to służyć koncentracji produkcji w zakładach w Wolvega i Leerdam. Restrukturyzacja ma dalej wzmocnić pozycję konkurencyjną FrieslandCampina. 

Plany stanowią element strategii korporacyjnej „Nasz cel, nasz plan”, ogłoszonej 10 listopada 2020 r. Jednym z punktów jest strukturalne ograniczenie nadwyżki mocy produkcyjnych i osiągnięcie oszczędności.

Hans Meeuwis, Prezes FrieslandCampina Dairy Essentialss komentował tę niecodzienną sytuację następująco: – Zgodnie z naszą strategią nieustannie poszukujemy sposobów na dalszą poprawę naszej pozycji w zakresie tworzenia wartości i optymalizacji kosztów. Oczywiście robimy to po dokładnym rozważeniu wszystkich argumentów.

Planowane zamknięcie konfekcjonowania i pakowania w Genk planowane jest na koniec 2021 r.