Produkcja w Tine Meieriet Sem utrzymana
Zarząd norweskiej grupy mleczarskiej Tine podjął decyzję o utrzymaniu produkcji w Tine Meieriet Sem. Oznacza to, że w zakładzie w Tønsberg nadal będzie prowadzona produkcja, magazynowanie i dystrybucja. Raport przedstawiony zarządowi mleczarni w październiku wykazał, że zamykając produkcję w Sem, Tine obniży roczne koszty o 10 mln NOK. Raport był przedmiotem konsultacji z pracownikami i lokalnym kierownictwem. Dzięki zgłoszonym propozycjom będą wprowadzone zmiany, które znacznie obniżą roczne koszty przy jednoczesnym utrzymaniu produkcji.
– Zarząd Grupy zdecydował się kontynuować produkcję w Sem. Celem nie jest zakończenie produkcji, celem jest obniżenie kosztów, aby wzmocnić konkurencyjność Tine. Chcemy otwartych procesów, w których wspólnie znajdujemy najlepsze rozwiązania dla mleczarni – mówi Wiceprezes Wykonawczy Per Ivar Berg.
W ostatnich latach produkcja w Grupie Tine spadała. Przyczyny to zwiększona konkurencja, zwiększony import i długoterminowa tendencja spadkowa w konsumpcji mleka. – Doprowadziło to do znacznej nadwyżki mocy produkcyjnych – mówi Berg.
Tine Meieriet Sem przetwarza mleko od producentów mleka z Telemark, Vestfold i części Viken. Produkuje cztery odmiany mleka, śmietanę i mleko organiczne. Roczna produkcja to ok. 25 mln litrów (2020). Zakład zatrudnia 113 osób.