1. Aktualności
  2. Polska

Temar (PPH): Polacy preferują łagodne w smaku sery pleśniowe

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© temar (pph)

– Sery z przerostem pleśni na polskim rynku cieszą się coraz większą popularnością, z uwagi na ich wyjątkowy aromat. Jeszcze kilka lat temu konsumenci częściej wybierali sery pozbawione pleśni, ale ta tendencja odwraca się w miarę rozwoju polskiej gastronomii – mówi Aleksandra Makowska, Marketing Manager w firmie Temar (PPH). – Można zauważyć większy popyt na te produkty, co wiąże się z coraz większym wskaźnikiem ich rodzimej produkcji. Sery z przerostem pleśni wykorzystywane są najczęściej na deskę serów, do sałatek lub dań włoskich (pasty, pizza).

– Polacy chętnie wybierają produkty importowane z Francji, która słynie z tradycyjnej produkcji serów z przerostem pleśni. Na polskim rynku największą popularnością cieszą się sery pleśniowe z porostem – jak na przykład Camembert czy Brie. Sery z przerostem pleśni pokroju Roquefort czy Gorgonzola zyskują coraz większą popularność, jednak wciąż nie dorównują one pierwszej z wymienionych kategorii. Może wynikać to z różnicy w intensywności smaków. Polacy preferują łagodne aromaty, a sery pleśniowe z przerostem są znacznie bardziej intensywne – dodaje Aleksandra Makowska, Marketing Manager w firmie Temar (PPH).

Ostatnie wiadomości o firmie