Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności

Krasnystaw (OSM): Cypryjscy i tureccy technolodzy w zakładzie w Zamościu

Źródło: kurierlubelski.pl   Dodano: 2020-11-02 10:06:01

Jak informuje mleczarnia Krasnystaw (OSM) firma rozpoczęła produkcję sera Halloumi. – Nadarzyła się niepowtarzalna okazja do połączenia doświadczenia i tradycji z polskim surowcem. GFB Dairy Sp z o.o z siedzibą na Jana Pawła II w Warszawie, której Zarząd jest cypryjsko-turecki podjął się produkcji tego typu sera w Polsce, a dokładnie w Zamościu pod nadzorem technologów z Cypru i Turcji. Dzięki temu kontraktowi powstały nowe miejsca pracy. Ponownie przywrócono na ulicy Kilińskiego w Zamościu tradycje przemysłowe, gdyż wraz ze współpracą z regionem znów kwitnie tam działalność przemysłowa.

Jak podkreśla mleczarnia – W latach 90. XX wieku rozpoczęto produkcję serów żółtych w tym sera Zamojskiego. Jego receptura i technologia powstała w Zamojskiej Spółdzielni Mleczarskiej jednak ze względu na znakomity smak szybko zaczęły produkować go inne zakłady w całej Polsce. W zakładzie w Zamościu pod produkcję serów powstały dojrzewalnie oraz wędzarnie, a były to nietypowe rozwiązania. Poza Zamościem żaden zakład nie posiadał podziemnej dojrzewalni, dzięki czemu uzyskiwano stałą wilgotność i temperaturę oraz specyficzny mikroklimat.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-12-20) Apel do mleczarni Krasnystaw (OSM) o zmianę opakowań

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij