1. Aktualności
  2. Polska

Krasnystaw (OSM): Cypryjscy i tureccy technolodzy w zakładzie w Zamościu

Źródło: kurierlubelski.pl
Autor: Janusz Górski

Jak informuje mleczarnia Krasnystaw (OSM) firma rozpoczęła produkcję sera Halloumi. – Nadarzyła się niepowtarzalna okazja do połączenia doświadczenia i tradycji z polskim surowcem. GFB Dairy Sp z o.o z siedzibą na Jana Pawła II w Warszawie, której Zarząd jest cypryjsko-turecki podjął się produkcji tego typu sera w Polsce, a dokładnie w Zamościu pod nadzorem technologów z Cypru i Turcji. Dzięki temu kontraktowi powstały nowe miejsca pracy. Ponownie przywrócono na ulicy Kilińskiego w Zamościu tradycje przemysłowe, gdyż wraz ze współpracą z regionem znów kwitnie tam działalność przemysłowa.

Jak podkreśla mleczarnia – W latach 90. XX wieku rozpoczęto produkcję serów żółtych w tym sera Zamojskiego. Jego receptura i technologia powstała w Zamojskiej Spółdzielni Mleczarskiej jednak ze względu na znakomity smak szybko zaczęły produkować go inne zakłady w całej Polsce. W zakładzie w Zamościu pod produkcję serów powstały dojrzewalnie oraz wędzarnie, a były to nietypowe rozwiązania. Poza Zamościem żaden zakład nie posiadał podziemnej dojrzewalni, dzięki czemu uzyskiwano stałą wilgotność i temperaturę oraz specyficzny mikroklimat.

Ostatnie wiadomości o firmie