Branża Mleczarska 100 Firm

Aktualności

Temar (PPH): Zapotrzebowanie na produkty bezlaktozowe będzie rosnąć

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-10-27 10:21:03

© temar (pph)

– Popularność produktów bezlaktozowych w ostatnich dwóch dekadach miała tendencję wzrostową, co wiąże się z ich rosnącą dostępnością na rynku – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Aleksandra Makowska, Marketing Manager w firmie Temar (PPH). – Wiele firm, dostrzegając potencjał tej kategorii wyrobów mlecznych, już wiele lat temu zaczęło wprowadzać do swojej oferty mleka i sery pozbawione laktozy. Przewiduje się, że zapotrzebowanie na te produkty będzie rosnąć w najbliższych latach z uwagi na coraz większą świadomość konsumentów w kwestii nietolerancji pokarmowych. Najbardziej powszechnym produktem z tej kategorii jest mleko bezlaktozowe oraz masło, jednak w sklepach pojawia się również coraz więcej pozbawionych tego dwucukru serów żółtych w plastrach, jak również jogurtów oraz śmietan. Dzięki temu osoby z nietolerancją laktozy, która jest jedną z najpowszechniejszych alergii pokarmowych, mogą delektować się smakiem mlecznych produktów bez obaw o swoje samopoczucie.

– Przybywa wiele rodzajów serów żółtych, dostępnych w wariancie bezlaktozowym – to już nie tylko popularna Gouda, ale również holenderskie sery pokroju Maasdamer czy angielski Cheddar. Nasi partnerzy handlowi optują za rozwojem oferty takich produktów głównie w zakresie serów półtwardych i twardych, gdyż taka jest specjalizacja naszej firmy. Dodatkowo, reszta asortymentu bez laktozy jest pokrywana przez wyłączną dystrybucję Minus L. Dużym powodzeniem cieszy się mleko Minus L, które jest – ze względu na inny proces produkcji – delikatnie słodsze niż tradycyjne mleko, co jednak nie wpływa na zwiększenie kaloryczności produktu – podkreśla Aleksandra Makowska.

– Dodatkowo coraz częściej konsumenci sięgają również po Mozzarellę Minus L, która zachowuje wszystkie wartości produktów nabiałowych. W naszej ofercie znajdują się zarówno sery żółte w plastrach marki Klarma, jak również sery półtwarde i twarde marki Michealangelo oraz oczywiście cała gama produktów Minus L, która jest najbardziej popularna wśród osób dorosłych z niedoborem enzymatycznym. Dodatkowo dla osób lubiących alternatywę tradycyjnego mleka w swojej ofercie posiadamy również linię napojów pochodzenia roślinnego Joya, które są wolne od glutenu, laktozy i GMO – wylicza Aleksandra Makowska, Marketing Manager w firmie Temar (PPH).


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2021-02-21) Temar (PPH): Okres pandemii sprzyja zainteresowaniu markami serów premium
(2020-12-30) Temar (PPH): Efekty sprzedażowe w kategorii alternatyw nabiału dla wegan są zauważalne
(2020-12-03) Temar (PPH): Polacy preferują łagodne w smaku sery pleśniowe

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij