1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Produkty bezlaktozowe odnotowały wyraźny wzrost w czasie lockdownu. Łowicz zainwestował w usprawnienie produkcji

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– W okresie pandemii narodził się nowy trend – konsumenci poszukują produktów zdrowych, z prostym składem, które zwiększą odporność na choroby – mówi Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM). – Produkty bez laktozy, które do tej pory spożywane były głównie przez osoby, które cierpią na dolegliwości trawienne po produktach laktozowych, nabrały nowej wartości. Dzięki obecnemu przeświadczeniu konsumentów, że jeśli czegoś nie ma w składzie, to jest zdrowsze, w okresie lockdownu zanotowały bardzo wyraźny wzrost.

– Jako pierwsza mleczarnia w Polsce wprowadziliśmy ofertę bezlaktozową i przypisaliśmy do tej kategorii kolor zielony. Konkurencja nadała tej kategorii kod kolorystyczny fioletowy i taki po dziś dzień obowiązuje. Oferta produktów bez laktozy od momentu jej wdrożenia prężnie się rozwija – podkreśla Iwona Grzybowska. – Dzisiaj mamy 12 indeksów. Tegoroczna nowość, Śmietanka 30% bez laktozy, spotkała się z dobrym przyjęciem wśród konsumentów, ponieważ jest pierwszą, bezlaktozową śmietanką do ciast i do ubijania.

– Stawiając na rozwój, innowacje i wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych kontrahentów handlowych oraz klientów, podjęliśmy decyzję o inwestycji w usprawnienie linii mleka UHT bez laktozy. Dzięki niej wyeliminujemy charakterystyczny lekko brązowy kolor mleka i lekko karmelowy smak, uzyskując oczekiwany produkt bez laktozy o lekko słodkim smaku naturalnego mleka oraz biały kolor do ostatniej kropli. Nowa technologia zostanie oznakowana na kartonikach ikoną „Zawsze Białe” – zaprasza do zakupu Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu w mleczarni Łowicz (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie