1. Aktualności
  2. Świat

Nestlé rozszerza gamę alternatywnych produktów mlecznych o napój roślinny Nesquik

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© nestlé

Nowy gotowy do spożycia napój zostanie wprowadzony na rynek najpierw w Hiszpanii, Portugalii i na Węgrzech, a następnie w innych krajach europejskich. Łączy w sobie zalety owsa i grochu z kakao pochodzącym ze zrównoważonych źródeł i ma mniej cukru niż zwykły Nesquik na bazie mleka.

Dzięki 100% naturalnym składnikom nowy Nesquik jest źródłem białka roślinnego, naturalnie bez laktozy i certyfikowanym przez Vegan Society.

Yasser AbdulMalak, Szef Działu Produktów Mleczarskich na Europę, Bliski Wschód i Afrykę Północną w Nestlé, powiedział: – Czy jest lepszy sposób na wprowadzenie większej ilości produktów pochodzenia roślinnego do codziennego życia niż poprzez ukochane marki, takie jak Nesquik? Jesteśmy naprawdę dumni z tego nowego napoju – naprawdę trafia w dziesiątkę dzięki znajomemu smakowi kakao Nesquik.

Premiera w Europie następuje po wprowadzeniu w styczniu br. Nesquik GoodNes w Stanach Zjednoczonych, również na bazie owsa i grochu.

Nestlé wprowadziło również w tym roku swój pierwszy alternatywny napój przeznaczony dla dzieci, pod swoją marką Ninho w Brazylii. Ninho Forti + to napój gotowy do spożycia na podstawie owsa. Występuje w smakach truskawkowo-bananowym i jabłkowo-bananowym z miąższem owoców.

Wszystkie te premiery podkreślają zwiększoną koncentrację Nestlé na smacznej, autentycznej żywności i napojach pochodzenia roślinnego.