1. Aktualności
  2. Polska

Sertop: Kiedy powstał ser topiony?

Źródło: Sertop / PR Club
Autor: Janusz Górski
© sertop

Pierwszy produkt stworzono w 1908 r. w Szwajcarii próbując w ten sposób rozwiązać problem nadwyżki serów. W 1911 r. Gerber wyprodukował pierwszą partię serka topionego, a w 1917 r. bracia Graf uruchomili pierwszą, europejską fabrykę produkującą serki na skalę masową (źródło: Wikipedia).

Historia serka topionego trwa już ponad 100 lat, z czego jego produkcją w Polsce od ponad 50. lat zajmuje się właśnie Sertop. – Podstawowym surowcem w produkcji serków topionych Sertop są sery typu holenderskiego oraz sery typu szwajcarskiego – wyjaśnia Anita Kubarska, Brand Manager w firmie Sertop. – Są one bazą nadającą typowy smak i aromat wyrobów. W ofercie firmy znajduje się cała gama zróżnicowanych smakowo i gramaturowo produktów, w tym Złoty Ementaler, produkowany od początku istnienia firmy.

Ostatnie wiadomości o firmie