1. Aktualności
  2. Świat

Upfield przyspieszy prace nad roślinnymi alternatywami dla serów, masła i śmietan

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Producent margaryn marki Rama i Flora otworzy do końca 2021 r. nowe centrum naukowe żywności w Wageningen. Inwestycja ma wartość 50 mln euro i odzwierciedla wiarę firmy w zdynamizowanie sprzedaży zwłaszcza margaryn, jako znów modnego (bo pochodzącego z roślin) produktu. Firma oprócz planu budowy centrum naukowego żywności w Wageningen otworzy również nowe biuro w Amsterdamie. Lokalizacja centrum ma związek z pozycją Uniwersytetu w Wageningen, który uznawany jest za wiodącą placówkę akademicką w zakresie edukacji rolno-spożywczej.

David Haines, Dyrektor Generalny Grupy Upfield komentuje te wydarzenia następująco: – Dzisiejsza informacja odzwierciedla nasze zaangażowanie w ambitne i pionierskie badania i rozwój. Nasze osiągnięcia są dobre. Odkąd Upfield powstał dwa lata temu, wprowadziliśmy już na rynek nowe, wiodące w branży roślinnej produkty alternatywne do serów, śmietan i masła.