1. Aktualności
  2. Polska

Łowicz (OSM): Nasze twarogi sernikowe pozwalają oszczędzać czas mniej doświadczonym paniom domu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© łowicz (osm)

– Kategoria twarogów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu jest bardzo bogata: twarogi typu klinek 250 g, kostka 200 g, Twaróg półtłusty w batonie 500 g, Twaróg półtłusty krajanka ok. 600 g, a także Twarożek Domowy 200 g i Sernik domowy 1 kg – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Andrzej Chomyszczak, Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM). – Twarogi typu klinek i kostka są dostępne w wersji tłusty, półtłusty i chudy. Wersja półtłusta otrzymała znak krajowego systemu jakości żywności „Jakość Tradycja”, którego celem jest wyróżnianie tradycyjnych produktów żywnościowych wysokiej jakości. Nasze twarogi charakteryzują się naturalnym, niepowtarzalnym smakiem i pełnym aromatem. Stanowią bogate źródło białka, wapnia oraz wysokowartościowych składników odżywczych. Niezastąpione do domowych wypieków, jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Obowiązkowe w kuchni.

– Największą popularnością cieszą się twarogi klinki 250 g ze względu na gramaturę przystępną do zwielokrotnienia i zastosowania w wypiekach. Sernik domowy w wiaderku 1 kg jest wybierany do szybkich serników oraz jako dodatek do naleśników przez wzgląd na recepturę prawie gotowej masy do wypieków – wystarczy do niej dodać jaja. Pozwala to na oszczędność czasu i pomaga mniej doświadczonym gospodyniom w wypieku domowego ciasta. Nieodzowną przekąską na słodko i na słono jest Twarożek Domowy w wygodnym opakowaniu 200 g, który wpisał się w codzienne menu przeciętnego Polaka. Kategoria twarogów i twarożków utrzymuje się dobrym poziomie, ze znacznymi tendencjami wzrostowymi w okresach świątecznych i przy dłuższych weekendach. Jest to kategoria doceniana w gastronomii, bo na naszym twarogu bazuje mnóstwo słodkich wypieków – dodaje Andrzej Chomyszczak.

– Produkty private label pojawiające się w szerokiej i dużej dystrybucji dominują w opakowaniach klinek, kostka, kubek przez wzgląd na wytrzymałość opakowania, co jest bardzo ważne ze względów transportowych i logistycznych. Delikatniejsze opakowania typu pergamin, czy zmiennowagowa tacka stosowane są w mniejszej sprzedaży, w producenckich sklepach firmowych, gdzie klient może zakupić konkretną, interesującą go ilość produktu – opisuje rynek Andrzej Chomyszczak, Wiceprezes ds. Handlu i Marketingu w mleczarni Łowicz (OSM).

Ostatnie wiadomości o firmie