1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Mlekovita inwestuje w Świeciu

Źródło: Grupa Mlekovita
Autor: Janusz Górski
© grupa mlekovita

Grupa Mlekovita sfinalizowała nową inwestycję – uruchomiła linię technologiczną do produkcji mleka zagęszczonego i kajmaku. Koszt zakończonej inwestycji wyniósł ok. 1 mln zł. Podczas jednej zmiany w zakładzie w Świeciu produkowane jest 10 tys. tubek 150 g mleka zagęszczonego słodzonego Wypasionego oraz 500 kg kajmaku. Wkrótce ruszy również produkcja kajmaku w tubie 350 g oraz przysmaków dla dzieci w małych tubkach, a w przyszłości także serów topionych w tubkach.

Zakład w Świeciu wszedł do Grupy 1,5 roku temu. W ramach największej grupy mleczarskiej nie tylko utrzymuje stabilny poziom produkcji, ale i rozszerza jej zakres.

– Mlekovita nieustannie ewoluuje i stale podnosząc poprzeczkę, stawia sobie ambitne cele. Podążając za aktualnymi trendami, prezentujemy zupełnie nowe produkty w naszej ofercie. Uruchamiając ich produkcję w Świeciu, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, którzy stale poszukują nowości – mówi Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy Mlekovita. W 2019 roku firma wzbogaciła swoją ofertę o 52 nowości w 7 kategoriach produktowych. – Dodatkowo asortyment w tubie to atrakcyjny produkt eksportowy – szczególnie w przypadku krajów afrykańskich. Ta inwestycja jest więc dla nas perspektywiczna zarówno pod kątem rynku krajowego, jak i zagranicznego – dodaje Prezes Sapiński.

Produkowana w Świeciu nowość z Mlekovity: Wypasione mleko zagęszczone słodzone dostępne jest w dwóch wariantach smakowych: klasycznym i kakaowym. Oferowane w tubie jest wygodne w użyciu – produkt jest gotowy do bezpośredniego spożycia, można go też używać jako dodatek do szerokiej palety potraw. Gęste, aksamitne i kremowe doskonale wzbogaca smak napojów: kawy czy czekolady, lodów, owoców i deserów z owocami oraz słodkich wypieków.

Natomiast Kajmak Kuchmistrza, dostępny w wiaderku 1 kg, to gęsta, kremowa masa krówkowa. Jest oferowany w formie gotowej do użycia – bogactwo zastosowań pozwala przygotować wiele słodkich potraw. Produkt jest doskonały do naleśników i gofrów, znakomicie wzbogaca smak kremów tortowych, lodów i deserów. Świetny do wypełnienia babeczek i ciastek oraz przekładania wafli, nadaje się również do smarowania pieczywa.

Warto zaznaczyć, że oddział w Świeciu dołączył do Grupy MLEKOVITA w połowie 2018 r. i od tamtej pory pod okiem centrali regularnie pracuje nad rozwojem. Inwestycje w zakładzie MLEKOVITY w Świeciu należą do największych w tym mieście. Dzięki temu nawet w czasie pandemii w zakładzie zatrudnienie jest stabilne i można planować wprowadzanie kolejnych innowacji i nowości, biorąc pod uwagę także szerokie możliwości eksportowe. Zakład w Świeciu przez 1,5 roku funkcjonowania pod szyldem MLEKOVITY przeszedł transformację, m.in. po włączeniu w struktury grupy część „lokalnych” produktów została utrzymana (masło, śmietanki czy serek homogenizowany), zyskując nową szatę graficzną. Dzięki temu nowy oddział mógł zostać włączony w szerszą strategię firmy – specjalizacji produkcji poszczególnych zakładów grupy. W Świeciu specjalizacja podążyła w kierunku twarogów w różnych opcjach oraz produktów pakowanych w tubki. Dlatego poza wspomnianą linią do produkcji i pakowania w tuby w ostatnim czasie w zakładzie zainwestowano także w nową linię do próżniowego pakowania twarogu, dzięki której produkowany jest Twaróg Wiejski 1 kg, oraz zainstalowano maszynę do formowania twarogu w kostki, na której w najbliższych dniach ruszy produkcja twarogu chudego, tłustego i półtłustego 200 g. Pozwala to znacząco zwiększyć całkowity wolumen produkcji twarogów pod marką Mlekovita.

Zakład w Świeciu jest częścią największej grupy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej. Skupuje miesięcznie niemal 900 tys. litrów mleka, utrzymując wysoką dynamikę wzrostową (dla porównania skup w momencie włączenia w struktury Grupy wynosił 580 tys. litrów mleka) i w perspektywie przekroczenia 1 mln litrów skupowanego mleka już w III kwartale 2020 r. To jeden z 20 zakładów produkcyjnych skupionych pod szyldem Mlekovity, w których każdego dnia łącznie przetwarzanych jest 8 mln litrów najlepszego mleka dostarczanego przez 15 000 polskich rolników. 5 000 wykwalifikowanych pracowników dba o najwyższą jakość produktów wytwarzanych na ponad 170 liniach produkcyjnych. Ponad 1000 mlecznych smakowitości znanych jest nie tylko w polskich domach, ale i w 167 krajach świata. Dzięki temu pomimo trudnej sytuacji związanej z pandemią koronawirusa Grupa Mlekovita, będąca liderem branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, utrzymuje stabilna pozycję rynkową zarówno w kraju, jak i za granicą – tylko w I kwartale 2020 r. wyeksportowała produkty o wartości aż 400 milionów złotych, co w porównaniu z I kwartałem 2019 r. stanowi wzrost o 30%.

Ostatnie wiadomości o firmie