100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Aktualności

Grupa Polmlek: Połowa Polaków ogranicza spożycie mięsa i nabiału

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2020-04-22 09:49:59

© grupa polmlek

– Rynek konsumencki ewoluuje, zmieniają się trendy, pojawiają się innowacyjne produkty – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Joanna Kołodyńska, Dyrektor Marketingu w Grupie Polmlek. – Rośnie świadomość konsumentów, zmieniają się wymogi dotyczące opakowań i samych produktów. Coraz więcej osób rezygnuje z produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. Już blisko połowa Polaków ogranicza spożycie mięsa i nabiału, a 1 mln to zdeklarowani weganie lub wegetarianie. Kolejne 2 mln osób planują przejście na dietę wegańską w najbliższym czasie. Ten trend stale rośnie i wciąż zwiększa się zapotrzebowanie na produkty alternatywne.

– Grupa Polmlek, nie rezygnując z produkcji tradycyjnych produktów nabiałowych, wprowadza zupełnie nową linię produktów dedykowanych dla wegan. Nowy brand to Nutri Vege. W ofercie są napoje roślinne zarówno o smaku naturalnym jak i napoje smakowe. Rozwijamy także linię produktów śniadaniowych. W tym segmencie mamy idealne na śniadanie wegańskie owsianki oraz desery z dodatkiem owoców na bazie miazgi kokosowej. Trwają prace nad kolejnymi propozycjami produktów – podkreśla Joanna Kołodyńska.

– Po produkty wegańskie sięgają głównie osoby młode, otwarte na nowe trendy, rezygnujące z produktów odzwierzęcych z powodów ideologicznych. Znacznie rzadziej powodem zmiany diety są kwestie zdrowotne. Ta grupa odbiorców ceni sobie wygodę i łatwość dostępu, stąd duży potencjał dostrzegamy w dystrybucji w sklepach convenience, jednak głównym kanałem dystrybucji są markety i dyskonty. Chcemy, aby nasze produkty były szeroko dostępne dla wszystkich konsumentów. W tej chwili wciąż najpopularniejsze są produkty sojowe, ale wzrost ich udziałów w rynku powoli hamuje. Coraz popularniejsze stają się napoje owsiane, kokosowe, ryżowe, migdałowe. Kokos i owies są również świetnym surowcem do produkcji wegańskich deserów z dodatkiem żywych kultur bakterii jogurtowych.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2020-08-27) Grupa Polmlek: Jesteśmy jednym z czołowych producentów Mozzarelli suchej
(2020-08-16) Grupa Polmlek: Stawiamy na prosty skład
(2020-08-11) Grupa Polmlek: Fiko i przyjaciele – ser dla dzieci w nowej formie

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij