1. Aktualności
  2. Polska

Mlekpol (SM): Polacy coraz częściej doceniają sery o intensywnym smaku

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© mlekpol (sm)

– Coraz chętniej sięgamy po sery podpuszczkowe, potocznie zwane serami żółtymi – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu w Mlekpol (SM). – Polacy zaczęli odkrywać ich bogactwo i eksperymentować z nowymi smakami. Można powiedzieć, że uczymy się serów, sposobów na ich spożywanie oraz zastosowania w kuchni. Coraz częściej potrafimy docenić intensywny smak i aromat wynikający z długiego i tradycyjnego dojrzewania, jak w serze Gouda i Ementaler pod marką Senator czy sera twardego Jantar. Chętnie sięgamy też po smakowe odmiany swoich ulubionych gatunków serów – w ten trend doskonale wpisuje się gouda z pieprzem i z ziołami z Mlekpolu.

– Sery coraz częściej pojawiają się na polskich stołach jako istotna część codziennego menu. Największą popularnością wśród konsumentów serów Mlekpolu cieszą się gouda, edam, Królewski z Kolna czy charakterystyczny w smaku i strukturze ser Salami. Dużym sukcesem sprzedażowym jest delikatny i niezwykle smaczny ser Złoty Mazur oraz wszelkie odmiany serów wędzonych z Roladą Ustrzycką na czele. Natomiast liderem wzrostu jest oczywiście ser mozzarella – dodaje Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu w Mlekpol (SM).

Ostatnie wiadomości o firmie