1. Aktualności
  2. Polska

Tetra Pak wspomoże klientów zainteresowanych produktami fermentowanymi pochodzenia roślinnego

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© tetra pak

– Firma Tetra Pak ma ponad 45 lat doświadczenia w zakresie technologii związanych z mlecznymi produktami fermentowanymi – mówi Paweł Karendys, Dyrektor Działu Inżynierii Procesowej w firmie Tetra Pak. – Dotyczy to zarówno tradycyjnych jogurtów, jak i jogurtów typu greckiego, skyr, ayran, leban, rjażenka, kefirów i innych produktów z tej kategorii. Technologie te związane są zarówno z produktami, które należy przechowywać w lodówce, ale także z tymi, które mogą być przechowywane temperaturze pokojowej. Zapewniamy rozwiązania, które są ekonomiczne, a jednocześnie wygodne dla konsumenta. Dzięki temu może on zdecydować, czy wybiera jogurt w tradycyjnym opakowaniu, który jest przeznaczony do konsumpcji łyżeczką, czy pitną przekąskę typu on the go.

– Technolodzy i inżynierowie Tetra Pak współpracują blisko z instytutami rozwoju, producentami szczepionek oraz dostawcami dodatków funkcjonalnych – wszystko po to, by wspierać klientów w zakresie wprowadzania innowacji oraz tworzenia nowych produktów fermentowanych. Szeroka wiedza na temat tego sektora produktów mleczarskich pozwala nam wdrażać rozwiązania technologiczne, które zapewniają najlepsze walory smakowe, teksturę, stabilność formy i wygląd produktu. Warto wspomnieć, że mając na względzie rynkowe trendy, pracujemy także nad fermentowanymi produktami o pochodzeniu w pełni roślinnym. Jesteśmy gotowi, by wesprzeć naszych klientów we wdrażaniu związanych z tym nowych rozwiązań technologicznych i inżynieryjnych – podkreśla nasz rozmówca.

Ostatnie wiadomości o firmie