1. Aktualności
  2. Polska

Hortimex: 80% klientów postrzega cukier jako zły składnik żywności

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© hortimex

– Rosnąca świadomość konsumentów sprawia, że uważniej czytają etykiety i zwracają większą uwagę na produkty o prozdrowotnych właściwościach – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Dobosz, Menedżer Produktu w firmie Hortimex. – Produkty fermentowane są lekkostrawne, odżywcze oraz wspierają odporność, dzięki właściwościom probiotycznym, jednak bardzo duża konkurencja wymaga wyróżnienia się na rynku użytymi składnikami funkcjonalnymi, odczuciami sensorycznymi lub atrakcyjnym ekologicznym opakowaniem. Konsument poszukuje produktu „ready-to-go” zastępującego pełnowartościowy posiłek skierowany do danej grupy docelowej.

– Redukcja lub eliminacja cukru jest wiodącym trendem, jednak istotne jest użycie zamiennika o naturalnym pochodzeniu. Według badań, 90% klientów postrzega produkty o zredukowanej ilości cukru jako zdrowsze, a 80% postrzega cukier jako zły składnik żywności. Producenci chcący skupić uwagę kobiet mogą zaoferować korzyści dla urody lub poprawy trawienia, dla mężczyzn – produkty wzbogacone w białko i składniki mineralne – dodaje nasz rozmówca.

– Rosnącą grupą docelową stają się ludzie aktywni, weganie albo osoby szukające produktów bez laktozy lub sztucznych barwników. Rynek produktów alternatywnych dla mleka rośnie z roku na rok – produkty wegańskie weszły już do standardowej oferty większości dyskontów. Jako firma zajmująca się wsparciem w procesie projektowania żywności, oferujemy szereg rozwiązań pozwalających na dostosowanie składu do oczekiwań konsumenckich (eliminowanie składników niepożądanych oraz fortyfikacja w składniki funkcjonalne) – mówi Marek Dobosz.

– Do tworzenia stabilnych kolorów polecamy żywność barwiącą, kolagen lub wapń z alg będący odpowiedzią na potrzebę posiadania zdrowych kości, stawów i elastycznej skóry. Redukcję cukru uzyskujemy dzięki inulinie – prebiotycznemu błonnikowi z cykorii.

Do aplikacji wegańskich oferujemy produkt ryżowy – zastępujący mleko oraz szereg białek roślinnych. Dzięki powyższym składnikom mamy możliwość użycia oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych (np. prebiotyk, korzystny wpływ na trawienie, wysoka zawartość błonnika/białka/wapnia, redukcja cukru). Produkty mleczarskie stają się żywnością premium, skupioną na właściwościach funkcjonalnych produktu. Dotychczas producenci w Polsce obawiali się wdrożeń tego typu produktów, ponieważ trudno było je utrzymać na rynku. W ciągu pierwszego roku z półek „znikało” ok. 80% nowych wdrożeń. Obecnie rynek zmienia się i otwarty jest na nowości. Producent musi szybko reagować na oczekiwania klientów i proponować dopasowane rozwiązania – podsumowuje Marek Dobosz, Menedżer Produktu w firmie Hortimex.

Ostatnie wiadomości o firmie