1. Aktualności
  2. Polska

Bactoforce: Test Ryboflawiny: kontrola mycia i domywania

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Monika Czaplicka

Podczas pracy z zamkniętymi i zautomatyzowanymi liniami technologicznymi, dobrze działający system CIP jest niezbędny do zarządzania jakością produkcji. Walidacja instalacji CIP często opiera się na analizie cieczy CIP. Inspekcję można wykorzystać jako uzupełnienie, identyfikując pierwotną przyczynę nieprawidłowości ujawnionych w analizie.

Zaletą kontroli wizualnej jest to, że ujawnia obszary, do których automatyczne mycie nie może dotrzeć. Ujawnia biofilm w zbiornikach lub pozostałości w rurach, które często są spowodowane wadami mechanicznymi w układzie CIP (np. wadliwa turbina) lub błędami projektowymi (np. ślepe zaułki w rurach).

Takie inspekcje mogą być przeprowadzane profilaktycznie, w połączeniu z kontrolą zbiorników lub rur, przy bardzo niewielkim dodatkowym wysiłku (przestoju) i kosztach.