Kerry: Jakie smaki napojów mleczarskich są najbardziej obiecujące
Opublikowany w styczniu 2020 r. raport irlandzkiej firmy Kerry jest zbiorem informacji nt. dodatków smakowych stosowanych w przemyśle spożywczym wyłonionym z kompilacji trendów konsumenckich, sprzedażowych, konsumenckich i HoReCa w kategoriach napojowych różnego typu.
W grupie słodkich napojów mleczarskich do smaków mainstreamowych zalicza się: truskawkę, brzoskwinię, malinę, wanilię, wiśnię, czekoladowy, jabłko, cytrynę, karmelowy, jagodowy i morelowy. Do tej grupy dołączyły mniej znane smaki jak miętowy, mango, pistacjowy i kokosowy.
Jako kluczowe autorzy raportu wskazują smaki tj. stracciatella, orzechowy (migdałowy, orzech laskowy), bananowy, inspirowane deserami: ciasteczkowy, brownie, kawowy (macchiato, cappuccino), gruszka, ananas, słony karmel i rabarbar.
W grupie wschodzących kategorii smakowych wymieniane są: avocado, chilli, nektarynka, pralinowy, bazylia, burak, ogórek, szpinak, borówka, trawa cytrynowa, pandanowiec, kwiat pomarańczy, szampan, kurkuma, verbena, białą brzoskwinia.
Do kategorii nadchodzących autorzy raportu z firmy Kerry wskazują zieloną herbatę, smaki alkoholowe (whiskey, irish cream, mojito, rum), zurawina, kardamon, inspirowane deserami (piernik, ciasto marchewkowe), kwiatowe (różany, lawendowy), owsiany, masło orzechowe, herbaciany, tutti frutti.