1. Aktualności
  2. Świat

UE: Rekordowa nadwyżka w handlu zagranicznych produktami rolno-spożywczymi. Wzrost również w nabiale

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

We wrześniu 2019 r. UE odnotowała największą w historii miesięczną nadwyżkę w handlu rolno-spożywczym, osiągając łączną wartość 3,7 mld euro. Nadwyżkę odnotowano po wzroście zarówno miesięcznych wartości eksportu, jak i importu produktów rolno-spożywczych. Eksport rolno-spożywczy UE wzrósł do 13,06 mld euro we wrześniu 2019 r. Stanowi to wzrost o 18% w porównaniu z rokiem poprzednim, podczas gdy wartość importu wzrosła o 6% do 9,32 mld euro.

Najwyższe wzrosty miesięcznych wartości eksportu odnotowano w Chinach (wzrost o 509 mln euro), USA (wzrost o 305 mln euro) i Japonii (wzrost o 162 mln euro). Nastąpił jednak spadek eksportu UE do Hongkongu (spadek o 37 mln euro), Algierii (zmniejszenie o 19 mln euro) i Egiptu (spadek o 14 mln euro).

Nastąpił wzrost wartości unijnego importu produktów rolno-spożywczych z Ukrainy (o 108 mln euro), RPA (o 72 mln euro) i Chile (o 48 mln euro). I odwrotnie, nastąpił spadek wartości importu z USA (o 106 mln euro), Rosji (spadek o 17 mln euro) i Ghany (spadek o 15 mln euro).

W wielu kategoriach produktów wzrosły wartości eksportowe, takie jak mięso wieprzowe (wzrost o 269 milionów euro), alkohole i likiery (skok o 260 milionów euro), pszenica (wzrost o 149 milionów euro) i wino (wzrost o 149 euro) 149 milionów). Nastąpił jednak spadek wartości eksportu produktów niejadalnych (spadek o 43 mln euro), cukru (spadek o 30 mln euro), kwasów tłuszczowych i wosków (zmniejszenie o 18 mln euro) oraz olejów roślinnych (z wyłączeniem olej palmowy i oliwa z oliwek) (spadek o 16 mln euro).

Wzrost importu odnotowano w przypadku owoców tropikalnych (o 128 mln euro), nasion oleistych (innych niż soja) (wzrost o 109 mln euro) i warzyw (wzrost o 54 mln euro). Wartości importu spadły w przypadku wielu produktów, w tym zbóż (innych niż pszenica i ryż) (spadek o 55 mln euro), pszenicy (spadek o 46 mln euro), surowca tytoniowego (spadek o 30 mln euro).

Mleko w proszku odnotowało wzrost eksportu o 21% (wrzesień do września) i 16,6% (rok do roku liczony jako okres październik - wrzesień). Analogiczne wartości dla masłą osiągnęły poziom +44,2% i 14,5%. Analogicznie w kategorii Mleko, śmietanka, maślanka, jogurty zarejestrowano wzrosty o 21,3% (skala miesięczna) oraz 10,9% (skala roczna). W zakresie serów było to 14% oraz 8%.