1. Aktualności
  2. Polska

Hortimex: Zdrowe węglowodany to nowy trend

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© hortimex

– Produkty mleczarskie są coraz częściej świadomym wyborem klientów myślących o zdrowym stylu życia, traktowane są jako zdrowa przekąska między głównymi posiłkami. Odpowiadając na potrzeby konsumentów poszukuje się nowości opartych na dodatkach funkcjonalnych, takich jak błonnik i zdrowe węglowodany – podkreśla Marek Dobosz, Menedżer Produktu w firmie Hortimex. – Dzięki nim można uzyskać oświadczenia zdrowotne i żywieniowe (np. prebiotyk, korzystny wpływ na trawienie, wysoka zawartość błonnika, niska zawartość cukru/tłuszczu, niski IG). Obecnie triumfuje trend związany z ograniczaniem spożycia cukru białego w diecie oraz odkrywaniem zdrowych węglowodanów (niski IG, powolne uwalnianie, przyjazne dla zębów). Badania rynkowe pokazują, że 90% konsumentów postrzega produkty o zredukowanej ilości cukru jako zdrowsze, natomiast 80% twierdzi, że cukier jest złym składnikiem żywności – podkreśla rozmówca Forum Mleczarskie Biznes.

– Podążając za trendem czystej etykiety, producenci starają się także eliminować składniki posiadające numer E (gumy, skrobie modyfikowane) – przekłada się to na poszukiwanie surowców pochodzenia naturalnego – roślinnego. Jako firma zajmująca się wsparciem w procesie projektowania żywności, oferujemy szereg rozwiązań pozwalających dostosować skład do oczekiwań konsumentów (eliminowanie składników niepożądanych oraz fortyfikacja w składniki funkcjonalne). Do tworzenia stabilnych struktur możemy polecić natywne skrobie, a redukcję tłuszczu lub cukru uzyskujemy dzięki prebiotycznemu błonnikowi z cykorii. Inulina pozyskiwana z cykorii pozytywnie wpływa na układ trawienny poprzez stymulowanie rozwoju korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium – mówi Marek Dobosz

– Z grupy zdrowych alternatyw dla cukru posiadamy dwucukier izomaltulozę, która charakteryzuje się powolnym uwalnianiem energii oraz niskim IG. Produkt ten jest coraz częściej używany w żywieniu sportowców. Pomaga dostarczyć im energii na dłuższy okres czasu, nie podnosząc poziomu glukozy we krwi – wskazuje Menedżer Produktu w firmie Hortimex.

– Produkty mleczarskie stają się żywnością premium skupioną na właściwościach funkcjonalnych produktu. Ich rozwój jest silnie powiązany z usportowieniem populacji oraz poszukiwaniem przekąsek dostarczających zdrowej energii – dodaje Marek Dobosz, Menedżer Produktu w firmie Hortimex.

Ostatnie wiadomości o firmie