1. Aktualności
  2. Polska

Polska Izba Mleka wspiera starania polskich producentów surowców paszowych pochodzenia mlecznego

Źródło: Polska Izba Mleka
Autor: Janusz Górski

W dniu 18 września 2019 r. opublikowany został zaktualizowany wykaz zarejestrowanych w GACC polskich przedsiębiorstw mleczarskich, które są uprawnione do eksportu produktów mleczarskich z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi (z wyłączeniem żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, czyli dla niemowląt, dla której to żywności obowiązuje osobna lista), zawiera on łącznie 86 firm. Ciągle otwarta jest natomiast kwestia surowców paszowych pochodzenia mlecznego (np. permeat serwatkowy).

Jak podkreśla Dyrektor Polskiej Izby Mleka Pani Agnieszka Maliszewska – Polscy przetwórcy mleka ubiegający się o nadanie uprawnień eksportowych na rynek Chińskiej Republiki Ludowej w zakresie surowców paszowych z niecierpliwością czekają na ostateczne wyniki kontroli, która miała miejsce w maju tego roku. Liczymy na jak najszybsze zakończenie uzgodnień formalnych pomiędzy władzami weterynaryjnymi Polski i Chin, tj. protokołu bilateralnego oraz wzoru świadectwa zdrowia. Aktualnie aż 86 zakładów posiada uprawnienia eksportowe w zakresie produktów mleczarskich przeznaczonych dla ludzi. Oznacza to, że Chińczycy przez lata zdążyli poznać i docenić najwyższą jakość naszych produktów, dlatego mamy nadzieję, że już niedługo surowce paszowe pochodzenia mlecznego również będą mogły być przedmiotem wysyłki do Państwa Środka.

Polska Izba Mleka działając w interesie polskich przetwórców mleka ubiegających się o nadanie uprawnień eksportowych na rynek Chińskiej Republiki Ludowej w zakresie surowców paszowych, czuje się zaniepokojona faktem braku ostatecznych wyników kontroli, w związku z tym zwróciła się z pismem do Głównego Lekarza Weterynarii o wyjaśnienie i interwencję w tej sprawie.

Mając na uwadze fakt, że dziesięciu zainteresowanym podmiotom zależy na jak najszybszym zdobyciu uprawnień i, poza kwestią techniczną związaną z BSE, są gotowe zgodzić się na inne zapisy w protokole. PIM czyni starania, aby powstała oddzielna lista (zawierająca permeat serwatkowy), a co za tym idzie, konieczne jest podpisanie protokołu określającego wymogi oraz, co niezwykle istotne, musi zostać również uzgodniony wzór świadectwa zdrowia, który m.in. będzie mówił o statusie kraju w odniesieniu do BSE, jak i pochodzeniu surowców.

W piśmie skierowanym do Głównego Lekarza Weterynarii Polska Izba Mleka wystąpiła o niezwłoczne przesłanie projektu świadectwa zdrowia w tym zakresie, jeśli taki wzór się pojawi na etapie uzgodnień PL-CN.

Analizując Wykaz zakładów mleczarskich uprawnionych w drodze decyzji administracyjnej stosownie do art. 21 a ust. 1 i 3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2017, poz. 242, z późn.zm.) do produkcji produktów mleczarskich na rynki państw trzecich zamieszczonej na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii, Polska Izba Mleka zwraca uwagę, że odbiega on od listy GACC opublikowanej na stronie: http://www.customs.gov.cn//customs/jyjy/jckspaq/xxfw63/jkspjwscqyzcxx/jkrpjwscqyzcmd/rzpyyepfrpcw/oz8/2379186/index.html

Dziewięć zakładów ujętych na liście GACC nie figuruje w zestawieniu na stronie GIW.

W związku z powyższym Polska Izba Mleka podjęła interwencję i zwróciła się do Głównego Lekarza Weterynarii o podjęcie działań i wyjaśnienie przyczyn wspomnianej rozbieżności.