Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Niemcy: Zott wycofuje wybrane jogurty z rynku. Zanieczyszczenie grzybem Fusarium

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-10-25 13:18:56

Spółka z Mertingen zdecydowała o wycofaniu na rynku niemieckim wytwarzanych tam jogurtów linii Sahnejoghurt Panna Cotta o smakach brzoskwini, jagody, truskawek, mango i Sahnejoghurt  brzoskwinia z marakują 150 g z datami przydatności do spożycia 29.10.2019. Powodem było przedwczesne psucie się produktów. Jak informuje firma, wszystkie inne produkty były i są bezpieczne.

Wszystkie inne produkty firmy Zott, w szczególności wszystkie produkty dostarczone na polski rynek, są całkowicie bezpieczne dla konsumentów. 

W ramach rutynowej kontroli gotowych produktów wykryto kilka ognisk zanieczyszczenia grzybem z rodzaju Fusarium, który może prowadzić do przedwczesnego zepsucia produktów. Przedsiębiorstwo zwraca uwagę na to, że w przypadku spożycia produktów, których cechy odbiegają od prawidłowych w ocenie sensorycznej, mogą się pojawić problemy zdrowotne, takie jak złe samopoczucie lub biegunka. Nieprawidłowe parametry sensoryczne produktu to wydęte wieczko i zapach sfermentowanej masy jogurtowej.

Przyczyna zanieczyszczenia została zidentyfikowana i usunięta. Drobnoustroje dostały się do wyżej wymienionych artykułów z pojedynczej partii kremu panna cotta podczas procesu napełniania kubeczków.

Firma Zott wyraziła ubolewanie i przeprosiła za powstałe niedogodności, a jednocześnie dziękuje wszystkim konsumentom za wyrozumiałość.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25