1. Aktualności
  2. Polska

Festiwal Serów i Twarogów: Nagrody rozdane

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

W dniach 21-22 września 2019 r. miała miejsce ocena produktów uczestniczących w Festiwalu Serów i Twarogów w Olsztynie. W ocenie ekspertów przeprowadzonej na podstawie znajomości rynku oraz portfolio poszczególnych wystawców wyróżnienie w kategorii Hit Twarogowy otrzymali...

 

1. Grupa Polmlek za serki puszyste Capresi

2. Hochland Polska za Kanapkowy – kremowy serek twarogowy

3. Kesem za ser twarogowy tłusty i półtłusty – klinek folia

4. Garwolin (OSM) za Serek Kanapkowy Naturalny

5. Piątnica (OSM) za serek wiejski lekki, wysokobiałkowy

7. Wart-Milk (OSM) za sery twarogowe Paczka Od Krowy

8. Bieluch (SM) – Twaróg Bieluch – Chudy, Półtłusty i Tłusty

9. Strzałkowo (SMU) zestaw twarogów wiejskich oraz twarogów ze Strzałkowa

 

Wyróżnienie w kategorii Hit Serowy otrzymały:

1. Agro-Danmis Gramowscy za Ser Kozi Twardy

2. Grupa Polmlek za produkt marki Fiko i Przyjaciele – Ser Gouda

3. Hochland Polska za ser w grubych plastrach Burger & Toast

4. Lazur (SZGPR) za ser Lazur Skalmierzycki

5. Krasnystaw (OSM) za ser Hetmański plastry

6. Łowicz (OSM) za ser Księżak, ser typu szwajcarskiego

7. Piaski (OSM) za ser Gouda Piasecka

8. Sierpc (OSM) za markę serów typu holenderskiego Kasztelan

9. Skierniewice (OSM) za ser Skieras w formie kręgu i batonu 3

10. Włoszczowa (OSM) za ser Edam Włoszczowski

11. Grupa Mlekovita za markę serów długodojrzewających Diamenty Konesera: Księżan Old, Cheddar Old oraz Mazdamer Old

12. Olecko (OSM) za ser Olecki długodojrzewający

13. Gospodarstwo Rolne nad Arem w Kierźlinach za ser podpuszczkowy z mleka koziego

 

W wyniku oceny i głosowania konsumentów nagrodą publiczności Twarogowy Król zostały wyróżnione:

1. Agro-Danmis Gramowscy za serek kozi naturalny termizowany oraz kozi serek twarogowy

2. Hochland Polska za serki twarogowe Almette

3. Kesem za tłusty twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

4. Garwolin (OSM) za Twaróg garwoliński tłusty i półtłusty

5. Krasnystaw (OSM) za linię serków deserowych Seruś

6. Łowicz (OSM) za serek łowicki homogenizowany

7. Piątnica (OSM) za Twój Smak Puszysty

8. Wart-Milk (OSM) za serki kanapkowe

9. Bieluch (SM) za serki Bieluch zawierające wszystkie białka mleka

10. Grupa Mlekovita za markę serów Favita

11. Strzałkowo (SMU) za twarożek śmietankowy Pyszny ze Strzałkowa.

 

W wyniku oceny i głosowania konsumentów nagrodą publiczności Serowy Król zostały wyróżnione firmy:

1. W kategorii serów typu holenderskiego: Grupa Polmlek za ser Gouda marki Warmia, Piaski (OSM) Gouda Piasecka,Olecko (OSM) za ser Gouda

2. W kategorii serów kulinarnych: Hochland Polska za markę serów Hochland „Na Gorąco!”

3. W kategorii serów z przerostem pleśni: Lazur (SZGPR) za sery z przerostem pleśni Lazur: Błękitny, Srebrzysty, Turkusowy, Złocisty

4. W kategorii dojrzewających serów plasterkowanych: Łowicz (OSM) za linię łowickie sery dojrzewające

6. W kategorii serów typu szwajcarskiego: Sierpc (OSM) za markę ser Królewski

7. W kategorii serów parzonych, wędzonych: Skierniewice (OSM) za ser Skieras

8. W kategorii serów długodojrzewających: Włoszczowa (OSM) za ser Czarna Perła i Grupa Mlekovita za markę serów długodojrzewających Diamenty Konesera: Księżan Old, Cheddar Old oraz Mazdamer Old

Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. Waldemara Brosia otrzymała mleczarnia Lazur (SZGPR) za stałą, wysoką jakość serów z przerostem szlachetnych pleśni.

Puchar Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego otrzymują: Łowicz (OSM) i Krasnystaw (OSM).

Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza otrzymałą firma Hochland Polska za najwyższą jakość serków twarogowych, kremowych i serów dojrzewających.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina otrzymała Grupa Mlekovita – zakłady produkcyjne w Województwie Warmińsko-Mazurskim: Działdowie, Lubawie, Morągu i Suszu za wysoką jakość produktów mleczarskich oraz Kozia Farma Złotna koło Morąga za Twarożek Oberlandzki.

© forum mleczarskie