1. Aktualności
  2. Świat

Startuje program unijny dotyczący owoców, warzyw i mleka w szkole

Źródło: Komisja Europejska
Autor: Janusz Górski

Unijny program szkolny ma na celu promowanie zdrowego odżywiania i zrównoważonej diety poprzez dystrybucję owoców, warzyw i przetworów mlecznych. Program uwzględnia programy edukacyjne dotyczące rolnictwa i dobrego żywienia.

Ponad 20 mln dzieci skorzystało z tego programu w roku szkolnym 2017-2018, co stanowi 20% dzieci w całej Unii Europejskiej. Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Phil Hogan, powiedział: – Przyjęcie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest ważne. Dzięki unijnemu programowi szkolnemu nasi młodzi obywatele będą nie tylko cieszyć się wysokiej jakości produktami europejskimi, ale także poznawać odżywianie, rolnictwo, produkcję żywności i ciężką pracę z tym związaną.

Na lata 2019-2020 przeznaczono 145 mln euro na owoce i warzywa, a 105 mln euro na mleko i inne produkty mleczne. Chociaż uczestnictwo w programie jest dobrowolne, wszystkie państwa członkowskie UE zdecydowały się na udział w części lub w całym programie. Przydziały krajowe dla krajów UE uczestniczących w programie na ten rok szkolny zostały zatwierdzone i przyjęte przez Komisję Europejską w marcu 2019 r. Kraje mogą również uzupełnić pomoc UE ze środków krajowych.

Państwa członkowskie mogą zdecydować o sposobie wdrożenia programu. Obejmuje to rodzaj produktów, które otrzymają dzieci, lub temat wprowadzonych środków edukacyjnych. Niemniej jednak wybór dystrybuowanych produktów musi opierać się na względach zdrowotnych i środowiskowych, sezonowości, dostępności i różnorodności.