Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Mońki (MSM): Kanapki na śniadanie to wybór uwarunkowany historycznie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-08-28 12:23:24

© mońki (msm)

– Wielu dietetyków podkreśla, że śniadanie jako pierwszy posiłek dnia ma dla naszego organizmu fundamentalne znaczenie. – Rozbudza metabolizm i daje energię do działania – mówi Forum Mleczarskiemu Handel Ewa Polińska, Specjalista ds. Handlu i Marketingu w Mońki (MSM). – W Polsce królują kanapki, a ser jest jednym z podstawowych dodatków. Trudno się temu dziwić, gdy pomyślimy o orzechowym monieckim Aldamerze lub Goudzie. Kanapki na śniadanie to w naszej kulturze wybór uwarunkowany historycznie. Na przełomie XIX i XX w. na śniadanie w majątkach ziemiańskich podawano bułki lub inne pieczywo, jajka, konfitury domowe i miód. To zamiłowanie do pieczywa pozostało nam do dziś. Najchętniej sięgamy po kanapki. Ich nieodłącznym składnikiem jest żółty ser, nieocenione źródło białka. Tak jest do dziś, choć zmieniający się tryb życia i nieustanny nawał obowiązków powodują, że część osób rezygnuje z jedzenia śniadań, bo nie ma na nie czasu – wskazuje Ewa Polińska.

– Jednak nawet w tej „rozpędzonej rzeczywistości” kanapka z serem wciąż pozostaje na top liście śniadaniowych hitów. Moniecka Gouda i Aldamer w plasterkach, sery typu holenderskiego i szwajcarskiego – cieszą się dużą popularnością ze względu na swój wyrazisty, ale jednocześnie delikatny smak. Te sery to szybkie i wszechstronne rozwiązanie w kuchni. Sprawdzą się rankiem jako podstawa kanapki, czyniąc z podstawowego śniadania Polaków kulinarną przygodę. Pyszną alternatywą będą położone na tosty. Warto również wiedzieć, że zjadając kilka plastrów aromatycznego Aldemara MSM Mońki, czy delikatnej Goudy MSM Mońki, jednych z najbardziej rozpoznawalnych produktów Moniek, możemy zaspokoić aż połowę dziennego zapotrzebowania na białko – podkreśla Ewa Polińska. – Warto wspomnieć, że oprócz dostarczania energii białko wpływa na funkcjonowanie i pracę mózgu, silnie pobudza metabolizm, pomaga usunąć toksyny z organizmu, wpływa na samopoczucie, jak i na odporność organizmu, a także ma ogromny wpływ na skórę i kości opowiada nasza rozmówczyni. – Dlatego w MSM Mońki promujemy nasze sery, również Podlaski czy Edamski jako smaczne, pożywne oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Nie jest to kompletna propozycja żywieniowa – choć niejeden z nas podjada same plasterki sera, jednak podanie serów w plastrach to dobre rozwiązanie dla osób przygotowujących śniadania. Dzięki plastrom oszczędzamy czas w kuchni, a opakowania typu „otwórz – zamknij” są dodatkowym ułatwieniem. Dzięki nim produkty zachowują świeżość i wyrazisty smak – podsumowuje Ewa Polińska, Specjalista ds. Handlu i Marketingu w Mońki (MSM).


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-07-04) Mońki (MSM): Na tegoroczne inwestycje spółdzielnia wyda ponad 22 mln zł

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25