1. Aktualności
  2. Polska

Listeria monocytogenes w renomowanej mleczarni

Źródło: GIS
Autor: Janusz Górski
© gis

To nie był dobry tydzień w mleczarni Ryki (SM). To nie był też dobry tydzień dla eksportu polskich serów. Mleczarnia Ryki (SM), jeden z największych producentów serów w Polsce, dostawca wielkich sieci handlowych, w tym dyskontowych, zanotowała potężną wpadkę jakościową i wizerunkową. Jak podał Główny Inspektorat Sanitarny w produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej tymi bakteriami może prowadzić do listeriozy.

Ostrzeżenie wydane przez GIS dotyczy popularnego ser Gouda marki Ryki, 135 g, plastry, numer partii: 290351; data minimalnej trwałości: 06.09.2019.

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Zarząd mleczarni Ryki (SM) oświadczyła, że wspomniana partia Goudy została wycofana z rynku.

Listeria monocytogenes jest bakterią mogącą wywoływać zatrucia pokarmowe nawet przy niskiej jej zawartości w produkcie. W odróżnieniu od większości innych drobnoustrojów chorobotwórczych jest psychrofitem, czyli doskonale rozwija się w warunkach chłodniczych, które zabezpieczają żywność przed psuciem ze strony innych drobnoustrojów lub na skutek obniżenia tempa procesów biochemicznych w produkcie.

Listerioza u ludzi jest ciężką chorobą, która dotyka przede wszystkim osoby starsze, osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży i powoduje poronienia.

Więcej o problematyce listerii w zakładach mleczarskich w materiale dr inż. Katarzyny Godlewskiej w magazynie Forum Mleczarskie Biznes.

https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/404/listeria-monocytogenes