Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Michowianka (SM) zwiększyła produkcję masła, twarogu i serów

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-08-10 22:31:53

Jak obliczyła mleczarnia Michowianka (SM) w 2018 r. udało się zwiększyć produkcję nabiału, co było możliwe dzięki dokupieniu dodatkowych partii surowca w liczbie 9,5 mln litrów mleka pełnego. W efekcie mleczarnia wykorzystywała w pełni moce produkcyjne. Skup z własnej bazy wzrósł o 3% do 36,73 mln litrów. Udało się jednocześnie zmniejszyć zużycie wody, gazu oraz energii elektrycznej.

Sery żółte stanowiły 36%, masło 32%, a twarogi 19% wartości sprzedaży. We wszystkich wymienionych pozycjach udało się zwiększyć sprzedaż o przynajmniej kilka procent.

Na działania inwestycyjne spółdzielnia wydatkowała ponad 620 tys. zł. Kwoty te dotyczyły m.in. instalacji amoniakalnej maszynowni chłodniczej, modernizacji instalacji w dziale zagęszczania serwatki, zakupu młynka koloidalnego do twarogu, wykonania silosu 60 tys. litrów, modernizacji oczyszczalni, zakup zestawów ważąco-etykietujących itp.

Prezesem Zarządu mleczarni jest Jan Chabros.

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25