Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności

Džiugas kolejnym serem z unijnym oznaczeniem ChOG

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-08-07 15:13:22

© Žemaitijos pienas

Komisja Europejska 14 czerwca 2019 r. przyznała serowi Džiugas produkowanemu w litewskiej spółce Žemaitijos pienas status Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG).

Status ChOG oznacza, że produkt spożywczy lub rolny ma szczególną, specyficzną jakość, renomę lub posiada inne cechy przypisywane pochodzeniu geograficznemu.

Džiugas powstaje z czterech podstawowych składników tj. mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, enzym koagulujący. Do produkcji sera nie używa się żadnych dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nawet skórka sera nadaje się do jedzenia. Jest odpowiedni dla wegetarian – do produkcji sera wykorzystuje się enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Zawiera dużo wapnia, a 100 g sera Džiugas zawiera zalecaną osobie dorosłej dzienną dawkę magnezu.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-11-08) Žemaitijos pienas: Džiugas Mild w świątecznym opakowaniu
(2019-10-28) Wyróżnienia dla produktów firmy Žemaitijos pienas
(2019-10-08) Zemaitijos pienas: Ekologiczna Naturalna Śmietana 30% marki Dobilas

archiwum aktualności »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25