1. Aktualności
  2. Świat

Džiugas kolejnym serem z unijnym oznaczeniem ChOG

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© Žemaitijos pienas

Komisja Europejska 14 czerwca 2019 r. przyznała serowi Džiugas produkowanemu w litewskiej spółce Žemaitijos pienas status Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG).

Status ChOG oznacza, że produkt spożywczy lub rolny ma szczególną, specyficzną jakość, renomę lub posiada inne cechy przypisywane pochodzeniu geograficznemu.

Džiugas powstaje z czterech podstawowych składników tj. mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, enzym koagulujący. Do produkcji sera nie używa się żadnych dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nawet skórka sera nadaje się do jedzenia. Jest odpowiedni dla wegetarian – do produkcji sera wykorzystuje się enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Zawiera dużo wapnia, a 100 g sera Džiugas zawiera zalecaną osobie dorosłej dzienną dawkę magnezu.

Ostatnie wiadomości o firmie